Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Мала академія наук України отримала статус центру ЮНЕСКО

Сьогодні у Парижі на засіданні Виконавчої Ради Організації Об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури прийнято рішення про створення на базі Малої академії наук України Центру ЮНЕСКО 2 категорії, - Укрінформ.
Як повідомив Керівник науково-освітніх програм Юнеско Жан-Поль Абьяга, рішення було підтримане одностайно.

Президент Малої Академії Наук (МАН) Станіслав Довгий назвав його історичним, оскільки вперше в Україні на базі молодіжної науково-освітньої установи буде створений Центр з таким високим статусом.

"Це визнання успіхів нашої Академії і науково-освітнього потенціалу нашої держави. Отримання цього статусу дозволить нам значно підвищити якість роботи з творчими дітьми та надасть широкі можливості для обміну досвідом і впровадженню нових стандартів у науковій освіті, як в Україні, так і в інших регіонах світу", - наголосив він.

Значну підтримку в процесі співпраці з ЮНЕСКО надав стратегічний партнер МАН - міжнародна комунікаційна платформа Європейська академія наук EUROJAS.

Серед інших позитивних моментів набуття нового статусу – фінансування ЮНЕСКО окремих проектів Академії, захищеність з боку держави, яка буде приділяти більше уваги науковій освіті, розширення контактів між науковими центрами під егідою ЮНЕСКО.

Мала Академія Наук 5 років тому вперше організувала тиждень молодих винахідників у Франції. Це викликало велику зацікавленість багатьох французьких і міжнародних інституцій, зокрема представників ЮНЕСКО. В подальшому МАН брала активну участь у цілому ряді проектів ЮНЕСКО.

Минулого року Академія отримала пропозицію від Генеральної дирекції ЮНЕСКО створити Центр ЮНЕСКО 2 категорії на базі МАН. Близько року відповідні підрозділи ЮНЕСКО вивчали діяльність МАН, у тому числі було кілька інспекційних поїздок представників організації в Україну з метою вивчення інституційної спроможності Академії. За результатами інспекції представники ЮНЕСКО підготували позитивні висновки, які були представлені в доповіді на 201 сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що проходила у квітні-травні 2017 р.

4 липня Кабінет міністрів України схвалив проект Угоди між урядом України та Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) про створення на базі Малої академії наук України центру 2 категорії ЮНЕСКО та уповноважив міністра освіти і науки її підписати.

Процедура підписання Угоди відбудеться у грудні 2017 - січні 2018 р. після завершення 39 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка затвердить рішення 202 сесії Виконавчої Ради.

Укрінформ
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ