Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівську обласну Малу академію наук пропонують назвати на честь Ігоря Юхновського

Як інформує ЛОР, звернення щодо присвоєння Комунальному закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна Мала академія наук» ім'я академіка, видатного вченого і громадського діяча, Героя України Ігоря Рафаїловича Юхновського розглянула 26 серпня комісія освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради.
Фото: ЛОР

З такою ініціативою до Львівської обласної ради звернувся президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

Як повідомив заступник начальника управління майном спільної власності Віктор Кусий, згідно з законодавством України для цього необхідно пройти декілька етапів: провести громадське обговорення, обговорення у трудовому колективі й винести для розгляду на сесію Львівської обласної ради. Функції з організації цієї процедури може взяти Департамент освіти і науки Львівської ОВА.

«Також необхідно отримати письмову згоду родичів, які мають висловити позицію з цього приводу», – зазначив Віктор Кусий.

Окрім того, згідно з законодавством не допускається присвоєння одного імені двом і більше закладам у межах одного населеного пункту.

Віктор Кусий нагадав, що у 2020 році Львівська обласна рада прийняла рішення про присвоєння Львівській філармонії ім’я видатного українського композитора сучасності Мирослава Скорика.

«Львівська обласна Мала академія наук заслуговує та те, щоби мати ім'я Ігоря Юхновського, який був співзасновником закладу і постійно опікувався ним. Тому комісія освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради, Департамент освіти і науки Львівської ОВА та Львівська обласна рада розпочинають процес погодження питання щодо присвоєння Комунальному закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна Мала академія наук» ім'я академіка і Героя України Ігоря Юхновського», – зазначила в.о. голови комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Парасковія Дворянин.

Ігор Рафаїлович Юхновський народився 1 вересня 1925 року у селі Княгинине, Рівненської області. Український фізик-теоретик, громадський та політичний діяч. Учасник німецько-радянської війни. Вивчав фізику у Львівському державному університеті імені Івана Франка. Створив добре знану у світі Львівську наукову школу статистичної фізики. Доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, народний депутат України І — IV скликань, співавтор Декларації про державний суверенітет України. Почесний громадянин Львова. Герой України. Помер 26 березня 2024 року у віці 98 років у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ