Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Марш за звільнення полонених зібрав у Києві кілька сотень людей

Кілька сотень людей у Києві в суботу вийшли на марш за звільнення полонених, а також українських політв'язнів, яких утримують в російських в'язницях, - DW.

Марш за звільнення полонених почався на Майдані Незалежності, а далі учасники акції навідалися до представництва Червоного Хреста й посольств Німеччини та Франції. В заході в суботу, 19 травня, взяли участь кілька сотень громадських активістів, родичів полонених і загиблих у війні на Донбасі, волонтери, військовослужбовці, звільнені полонені, активісти націоналістичних організацій та футбольні фанати. Вони вимагали дотримання Росією гуманітарних прав полонених і ув'язнених у Росії українців. А від Заходу - примусити Кремль надавати українським в'язням медичну та юридичну допомогу. 

У заклику прийти на акцію організатори говорили про "понад 70 українських бійців, яких утримують у полоні на окупованих територіях". Утім, на марші вимагали свободу і для українських політв'язнів у Росії та Криму. Марш почався з мітингу на Майдані Незалежності. Учасники акції тримали в руках портрети полонених військовиків та українських політичних в'язнів, яких утримують в Росії. Вони вигукували гасла "Свободу полоненим!", "Свободу в'язням Кремля!". Перед посольствами Німеччини і Франції до цих гасел додалося ще одне: "Сьогодні ми, а завтра - ви!". В промовах учасників звучали імена полонених українських вояків, а також засуджених російськими судами українців Олега Сенцова, Миколи Карпюка та інших. 

Учасники акції пройшли ходою з Майдану Незалежності до офісу Червоного Хреста в Україні, посольств Німеччини та Франції і передали їм свої вимоги. В них міститься заклик до Червоного Хреста й ОБСЄ відвідати українських бранців і оцінити умови їхнього утримання на Донбасі, в анексованому Москвою Криму, а також в Росії. А в разі відмови повідомити про це Німеччині та Франції, котрі підтримують мінські домовленості, щоб вони чинили відповідний тиск на Москву. 

Один з колишніх в'язнів бойовиків на Донбасі Володимир Жемчугов повернувся з майже 12-місячного полону в "ЛНР" без рук і сліпим. Він розповів, що тюремникам було байдуже до його тяжких поранень, ран і втрати зору. "Я пам'ятаю випадок, коли до нас в камеру принесли українського полоненого, який від катувань знепритомнів і був в такиму стані три дні, прикутий до нар. Ми не можемо забувати тих, хто там і досі", - сказав він. За словами Жемчугова, добре, що ЄС визнає наявність російської агресії. "Тепер ми маємо тиснути на Європу, щоби вона примусила Кремль повернути наших військових і припинити війну", - переконаний колишній полонений.

Звільнений кримський політв'язень Геннадій Афанасьєв, котрий теж прийшов на марш, сказав в інтерв'ю DW, що задоволений тим, що організатори акції вимагають дотримання гуманітарних прав і прав людини не лише військовополонених, а й політв'язнів кремлівського режиму і всіх ув'язнених Росією громадян України. Він розповів, що намагається всіма способами допомагати тим, хто ще лишається в російській неволі, і нагадувати Заходу про їхню долю. "Ми маємо доносити свої вимоги до світової спільноти, тому що здебільшого там не вірять, що те варварство, якого припускається Росія, можливе в центрі Європи в наші дні", - зазначив Афанасьєв. 

Представник Червоного Хреста в Україні Тарас Логінов повідомив, що його організація регулярно звертається до самопроголошених "ДНР/ЛНР" за дозволами на відвідання українських полонених, але їхні ватажки ігнорують ці запити. 

Громадянин Росії Анатолій Поляков, який брав участь від міноборони України в спробі створити групу з моніторингу прав полонених, також відбув дев'ять місяців у полоні бойовиків "ЛНР". Він розповів DW, що тепер займається просуванням у Верховній Раді законопроекту "Про статус полонених". "Кожен день в полоні, це зовсім не те, що один день на волі. Я вражений тим, скільки людей прийшло на цю акцію, адже це дуже важливо для моральної підтримки наших хлопців, які й досі в полоні, їхніх родичів і вже звільнених полонених. Ми маємо донести до цілого світу наші вимоги", - сказав Поляков.  

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ