Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Майдани теж дорослішають, – Кравчук

Сьогодні 80-річний ювілей відзначає перший президент незалежної України Леонід Кравчук. Оцінюючи ситуацію в країні, Леонід Макарович зазначає, що політична система не налаштована на пошук компромісу. Тож, насамперед потрібно змінювати не керівників держави, а правила. Водночас він радить не зловживати достроковими виборами, як механізмом розв’язання політичних криз.

– Що для Вас зараз є головним: робота над проектом Конституції, пошуки виходу з кризи чи щось інше?

– Знаєте, стільки зараз виявилося багато проблем в Україні!.. За 22 роки їх кількість не зменшилася, а збільшилася. Це цілком природно і закономірно, бо на поверхню виходять глибинні проблеми, які десь дрімали… Тому важко навіть сказати – що для мене найважливіше. Єдине, що я можу точно сказати – хотілося б щоб в Україні настали порозуміння, демократія і спокій.

– І що цьому заважає найбільше?

– Ми не вміємо ще вести діалог, домовлятися – ми вміємо сваритися і сперечатися. Якщо взяти такий приклад, як проведення телешоу, то там найбільшим попитом користуються ті спікери, які вміють сваритися й ображати. Тому, коли ми чуємо хоч одну спробу якось порозумітися, то вже люди це помічають.

– Нещодавно якраз були круглі столи. Як Ви вважаєте – плідні розмови вийшли?

– Сказати, що вони дуже плідні, не можна, як і сказати – що вони без результатів. Все таки на цих круглих столах домовилися про ухвалення закону про амністію, почали займатися аналізом того побиття, що сталося на Майдані – шукати винних, вести слідство.

– Пригадую події 20-річної давнини: осінь 1993-го – літо 1994-го. Тоді теж була політична криза. Але з неї вийшли шляхом дочасних виборів: спочатку парламенту, а потім президента. чому тоді цей механізм спрацював а зараз – не працює? І наскільки він взагалі доцільний та ефективний?

– То був інший час. Тоді не було в нас довершених інститутів влади. І вийти із ситуації, можна було тільки в такий спосіб, не маючи інших гальм, які б могли зупинити розгул стихії. А сьогодні ми вже маємо завершену владу, є Конституційний суд. Його є за що критикувати – так само як і владу, як і опозицію. Тому сьогодні започатковувати знову дочасні вибори неефективно. Система влади мусить бути іншою. Це я не до того, що не потрібно взагалі дочасних виборів. Інколи можуть настати такі часи, коли це потрібно.

– А от така форма політичної активності українців, як Майдан?

– Майдани також дорослішають. Перший Майдан був іншого змісту – йшли президентські вибори. Потім у нас був Майдан податковий. А тепер уже це Майдан, який сформувався на основі визначення політичного курсу держави. Такого Майдану ще не було…

– Який, на Вашу думку, був би оптимальний вихід із ситуації?

– Оптимальний вихід – тільки діалог. Зустрітися представникам усіх політичних сил і разом домовитися про майбутній устрій нашої держави. Зараз багато кажуть – яку нам треба державу: президентську, парламентсько-президентську чи якусь іншу. Я, як голова Конституційною асамблеї, говорю, що у нас професійно і глибоко підготовлений проект концепції про внесення змін до Конституції. Він завершений – його можна приймати. Тобто, можна на круглому столі домовитися і визначити державний курс – форму правління, точніше кажучи.

– А в розробленому Конституційною асамблеєю проекті яка передбачена форма правління?

– Ми розробили два варіанти. Перший – існуючий. Тому що наша Конституційна асамблея не має повноважень переходити принципів чинної Конституції. Але враховуючи те, що в суспільстві вирують різні думки – ми відпрацювали два варіанти: існуюча модель і парламентсько-президентська модель. Такі засади ми позначили в своєму документі, але він ще не розглядався ні на рівні президента, ні на рівні Верховної ради.

– А Вам особисто яка модель симпатичніша?

– Найбільш демократична все-таки парламентсько-президентська республіка. Більшість європейських країн мають таку форму правління. Я вважаю, що на перших порах Україна не могла собі цього дозволити. Бо тоді – під час перехідного періоду – треба було дуже часто швидко приймати рішення. Парламент – це форма така дискусійна. А коли треба швидко приймати рішення, тоді президентська модель діяла більш ефективно. Але ми вже прийшли до такої можливості, коли можна застосовувати більш демократичні форми правління, ніж раніше.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ