Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Мазепу можуть визнати святим?

Єдиній помісній Українській православній церкві було б недоречно оголосити святим гетьмана Івана Мазепу.

Таку думку висловив священик Української православної церкви Київського патріархату Олександр Дедюхін в ефірі ObozTV, передає gazeta.ua.

Він також наголосив на незаконності рішення РПЦ відлучити гетьмана від церкви.

"Коли екзархи Константинопольського патріархату прибули до України, однією з перших заяв була, що анафема на гетьмана Мазепу є незаконною. Але людина має своїм життям засвідчити святість. Мазепа - будівник храмів, дуже мудрий державний діяч, але не зовсім святий у православному розумінні цього слова. Ми ж не можемо усіх державних діячів зарахувати до лику святих", - пояснив Дедюхін ідею канонізації Мазепи.

Заява про невизнання анафеми Івану Мазепі - зараз одна з найбільших проблем для Російської православної церкви. Вселенський патріархат не визнавав канонічною анафему, яка була накладена на українського гетьмана Івана Мазепу Російською православною церквою. Представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Іов Тельміський пояснив, що після першого зруйнування російськими військами Запорозької Січі 1709-го українське козацтво, яке перейшло під протекторат кримського хана, повернулось під юрисдикцію Константинопольського патріархату, і Мазепа разом із Пилипом Орликом були одними з перших, хто це зробив.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ