Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура  |  Війна з Росією

Медійно нас розстріляли, - Айдер Муждабаєв

Нагадаємо, з 28 січня 2020 року у глядачів із супутниковими антенами зникли найрейтинговіші українські телеканали.

Відтепер за перегляд українських медіа доведеться платити. Що це означатиме для українців в Криму, на окупованих та анексованих територіях, в ексклюзивному коментарі Гал-інфо розповів кримськотатарський журналіст, заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

Айдер, схоже, що в зоні проведення ООС відбулось розведення військ і на інформаційному фронті?

Не просто розведення. Якщо це порівнювати зі звичайним фронтом, то це не просто розведення військ — це здача позицій і відхід на 1000 кілометрів. Це сьогодні було зроблено. Це злочин з боку великих олігархічних груп, які просто обрали гроші замість країни. 83-89% мовлення (на окупованих та анексованих територіях, - ред) втрачено водночас в один день. Уявіть собі, що 89% українських військових залишили фронт. Ось це відбулося сьогодні. Цього мало хто зрозуміє, лише фахівці в медіа, але це просто жах.

Нас переконують, що залишаться інформаційні канали.

Які? Ми залишаємо наші окуповані та анексовані території, кому? Росіянам і Медведчуку. Це просто факт. Всі хто це розуміє, можуть сприймати це тільки як поразку. До того ж, не як поразку на окремій ділянці фронту, а як поразку тотальну по всій лінії фронту. І це зробили наші великі олігархічні медіа групи на свою користь. Якби у нас реально працював РНБО, ніколи б не допустили такої зради. Це зрада. Повна зрада. За весь цей час з початку війни з Росією більшої поразки ми не спостерігали.

То українське безкоштовне мовлення на окуповані та анексовані території все-таки відігравало важливу роль?

Звичайно, навіть розважальне, воно грало свою роль. Адже між розважальними програмами там були новини, там було відчуття присутності в українському медіапросторі, українська мова. Зараз цього відчуття громадяни, які залишились на окупованій та анексованій території, позбавлені. Зараз все розважальне мовлення буде виключно з Москви з відповідною пропагандою.

Прокоментуйте, будь ласка, також теперішню ситуацію з АТR.

Я скажу коротко. Якщо АТR не отримає державну підтримку терміново, це буде означати, що ми залишили абсолютно весь інформаційний фронт, і навіть не маємо бажання боротися на цьому фронті. Це питання дуже короткого часу, бо у нас дуже великі борги за трансляцію супутникового сигналу на анексований Крим. Якщо це не буде вирішено найближчим часом, це означатиме, що нікому це не цікаво. Що держава в обличчі нової влади не зацікавлена в тому, щоб мовлення на Крим було. Мовлення таке, до якого глядачі в Криму звикли, до якого їх тягне, якого вони чекають кожного дня, коли вмикають свої телеприймачі.

Отже теперішня Українська влада стала на сторону бізнесу, а не державних інтересів?

Бізнес завжди обирає гроші. Якби не було держав взагалі, це було б природно, але коли є держави, вони мають регулювати це питання. На мій погляд, однією з умов існування будь-яких медіагруп має бути умова що вони, неважливо яким чином, не припиняють постачання сигналу на окуповані та анексовані території. Це їхні вже проблеми, будь ласка, але на окупованих та анексованих територіях має бути український сигнал. Зараз це просто зникло на 89%. Тому що 83% — це просто чорний квадрат зараз. Медійно нас розстріляли.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ