Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

За час війни на Львівщині з’явилось 7 нових радіостанцій: Максим Онопрієнко

Член Національної ради України з питань радіомовлення і телебачення Максим Онопрієнко розповів про розвиток медіа на Львівщині у часі війни.
Фото: Гал-інфо

“За розвитком медіа сьогодні Львівщина має найкращі показники щодо появи нових мовників. За час війни у Львівській області з’явилось 7 нових FM-радіостанцій. По реєстраціях друкованих та онлайн-медіа регіон також є одним з найактивніших. Це тішить, адже попри важкий час воєнного стану мовники розвиваються, а це дуже потрібно”, – розповів Максим Онопрієнко. 

За словами члена Національної ради України з питань радіомовлення і телебачення Максима Онопрієнка, таке зростання кількості медіа та мовників зумовлено сукупністю факторів. Передусім в аудиторії повернуся запит на інформацію саме від місцевих медіа. 

“Я завжди це казав, що аудиторія в кожному конкретному регіоні довіряє більше місцевим медіа, ніж національним. Всеукраїнські медіа для них це більше про фільми, шоу, національний порядок денний. Натомість коли йдеться про події у кожній конкретній області, то аудиторія більше довіряє місцевим ЗМІ. І через воєнні обставини ми вибилися від свого звичного устрою життя. У перші періоди війни для нас стала важливою та цікавою інформація про те, де розташовані пункти релокації, реабілітаційні центри тощо. Потім це вже переросло у постійний порядок денний, щоб розуміти, що відбувається на сусідній вулиці, у сусідньому місті, у друзів та знайомих”, – відзначив член Нацради. 

Максим Онопрієнко також поділився із Гал-інфо, що ситуація із друкованими медіа у Львові його приємно здивувала, адже у нас все ще збереглись кіоски з пресою, де можна придбати газети і журнали. У багатьох європейських містах традиція друкованих видань досі зберігається, натомість як у містах України поширення преси поступово зменшується через фінансові труднощі та виклики війни.

“На жаль, є проблема, про яку говорять друковані медіа у всіх регіонах. Це проблема з Укрпоштою: з підвищенням тарифів, труднощами з доставлення, з передплатою і так далі. Я сподіваюся, що друковані медіа переживуть цей бурхливий період. Я навіть радив колегам, що, їм варто в різних регіонах об'єднатися в асоціації, які будуть відстоювати їхні інтереси, тому що проблема у них насправді однакова”, - відзначив Максим Онопрієнко. 

Загалом найбільшою проблемою для медіа на Львівщині сьогодні є фінанси, матеріальна база, зазначив експерт. Зумовлено це, зокрема, падінням рекламного ринку, який лише поступово зараз починає відновлюватися. Важливо натомість, що багатьом компаніям такі труднощі дозволили переглянути свої організаційні структури, оптимізувати процеси у редакціях.

Максим Онопрієнко також додав, що сьогодні одним із викликів для української журналістики є зменшення кількості мовників на прифронтових територіях. А тому важливо, аби представники медіа з інших областей України долучались до забезпечення мешканців цих населених пунктів якісною україномовною інформацією. Адже втрата українських мовників у цих населених пунктах спричиняє появу російських радіо- та телеканалів, які поширюють дезінформацію та фейки. 

“На прифронтових територіях є вільні радійні і телевізійні частоти. Національна Рада розуміє, що ці регіони є абсолютно комерційно непривабливі, бо там немає рекламодавців та надходжень від бізнесу. Тому ми розробили спеціальний механізм отримання тимчасових дозволів на мовлення на цих територіях. Адже загалом таку ліцензію, яка має свою вартість, мовники отримують на конкурсі, а це довготривалий процес. А тимчасовий дозвіл має термін рік і є безкоштовним для мовників. І єдиною витратою для них залишається тільки питання доставлення сигналу зі своєї студії за допомогою оператора зв'язку чи концерну РРТ [радіомовлення, радіозв’язку і телебачення, - ред.] на ту територію. І тому я закликаю, щоб мовники Львівщини ознайомлювались з переліком населених пунктів частот, подати відповідну заявку до Національного Ради. Тоді ми видаємо тимчасовий дозвіл і мовники можуть розпочинати свою діяльність у нових населених пунктах”, – розповів Максим Онопрієнко

Зазначимо, що розмови про розвиток регіональної журналістики та виклики, із якими стикаються у медіа у часі війни, відбулися 11 вересня у Львові у межах конференції на тему: “Якісне інформування аудиторії: як уникнути помилок при підготовці контенту?”. Під час події журналісти з усієї Львівської області мали нагоду долучитись до інтерактивних тренінгів та дискусій про джерела інформації, дотримання етичних стандартів у публікаціях, проблемні питання при висвітленні подій в умовах війни тощо. Подію організували Національна рада України з питань радіомовлення і телебачення спільно з Інститутом демократії імені Пилипа Орлика.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ