Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

Мешканці Гренфелл-тауер: "Ми чули, як діти кричать"

ВВС Україна інформує про свідчення того, як почалася пожежа в 24-поверховому житловому будинку Гренфелл-тауер на заході Лондона.

Служба Бі-бі-сі зібрала кілька розповідей про цю драматичну ніч від тих, хто зміг урятуватися, та тих, хто жив поруч.

Мешканець Гренфелл-тауер Майкл Парамасіван прокинувся від запаху розплавленої пластмаси, а коли вибрався на вулицю, то побачив, як люди, що залишилися всередині, стукають у вікна, кричать і сигналять кишеньковими ліхтариками.

"Мені колись казали, що в разі пожежі треба залишатися в квартирі", - сказав він.

Ще один мешканець цього будинку, Майкі, все ще не спав, коли дізнався про пожежу: "Я в ліжку, поруч спить подруга, в сусідній кімнаті спить наша дочка, а я вже на межі, ось-ось засну і тут відчуваю - запах пластмаси. Я пішов, перевірив розетки у нас, у дитини - все в порядку.

Пішов на кухню покурити, відчинив вікно і чую - хтось кричить: "Горить, дедалі сильніше й сильніше!" Тоді я пішов, подивився у вічко і побачив, що весь майданчик у диму. Відчинив двері, стою в трусах, а там сусід кричить: "Виходь, пожежа!"

І я згріб дитину, дружину, накинув халат і вискочив на вулицю - вже все було у вогні".

Один молодий чоловік, який не назвав себе, ночував у дівчини, коли вони почули стукіт у двері і крики про пожежу в квартирі навпроти.

"Ми думали залишитися в помешканні, але потім задзвонила пожежна сигналізація, і ми вирішили, що треба вийти.

Здається, пожежники не могли дістатися до пожежного крана - чи то він не працював, чи то відкрити його не могли... І вийшло так, що пожежа почалася на кухні (в квартирі навпроти. - Ред.), а потім вогонь через вікно почав поширюватися через облицювання, яке тільки недавно поклали ... і, мабуть, пожежний вихід теж горів, тож люди зверху не могли спуститися, а пожежники - піднятися".

Двоє дівчат із цього району, Саміра й Тамара, описали картину, яка може здатися травматичною деяким читачам: "Я з братом та ще кількома людьми, які тут живуть, побігли до цього будинку, поки до нього ще можна було підійти, а там люди викидали дітей із вікон і кричали: "Врятуйте моїх дітей, врятуйте моїх дітей!" Бачили людей у вікнах, вони кричали: "Допоможіть, допоможіть!", а видно було, як вогонь заповнює все в їх квартирах".

Саміра веде далі: "Нас усіх вразило те, як швидко розійшлася пожежа: не було нічого - і ось уже все палає! Бо спершу горів четвертий поверх. Пожежу було видно - але нічого особливо страшного; а весь цей будинок дуже великий, і так швидко все сталося! Я бачила, як люди вистрибують із балконів, вікон. Бачила, як чоловік вистрибнув із вікна, чула, як діти кричать..."

Саміра Ламрані розповіла журналістам про те, як чоловік упіймав немовля, якого з дев'ятого чи десятого поверху кинула жінка: "Вікна були відкриті, і там була жінка, вона жестами показала, що зараз кине вниз малюка, і щоби хтось його зловив. І якийсь чоловік побіг і зумів це зробити".

"Ми, хто були внизу, підбадьорювали людей, говорили, що подзвонили в рятувальні служби, але на їхніх обличчях був смертельний жах... Я дивилася на верхні поверхи, а там було повно людей, поверх за поверхом. Багато дітей, їхні голоси, ці тонкі голоси я ще довго не забуду".

Деррі Гловер, що живе поблизу від Гренфелл-тауер на Олаф-стріт, описав, як швидко вогонь поширився з четвертого поверху до восьмого, потім на ріг будівлі, а потім перекинувся на інший ріг.

"Ми чули, як вилітає скло і тріщить вся будівля", - каже він. Але найжахливіше, за його словами, було спостерігати, як люди на вулиці розмовляють по мобільних зі своїми родичами і друзями, які залишалися в квартирах. "Одна жінка билася в істериці", - сказав Гловер.

"Близько першої ночі нас розбудили крики: "Допоможіть! Допоможіть! Пожежа!". Я був на Ладброук-Гроув у родичів, і ми побачили, що з одного боку цей висотний будинок Гренфелл-тауер у вогні - зверху донизу, але тільки з одного боку, і ми бачили, як вогонь перекинувся і на інші боки. Ще ми бачили, що там всередині залишалися люди, світили ліхтарики і все таке інше", - розповів один очевидець в ефірі BBC.

Жінка в евакуаційному центрі, яка не захотіла називати свого імені, розповіла агентству PA: "За мною була жінка, яка кричала комусь на сьомому поверсі. Вона говорила по телефону з ним, вся на нервах, бо його квартира в той момент вся була у вогні".

Пасажир літака Джон Морлі розповів, що, підлітаючи до Гітроу, бачив клуби диму, і що він вперше помітив їх, ще пролітаючи над південним узбережжям Англії.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ