Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Мешканці Яворівського району виступають проти об'єднання

Яворівчани стурбовані відсутністю Яворівського району як самостійної адміністративно-територіальної одиниці в складі Львівської області.

Тому вимагають від офіційних Львова та Києва під час проведення майбутньої адміністративно-територіальної реформи залишити Яворівський район в існуючих межах, як самостійну, самодостатню адміністративно-територіальну одиницю. Інакше мешканці та уродженці Яворівщини налаштовані на акції непокори в столиці.

Як передає власкор Гал-інфо сьогодні, 11 листопада, в місто Яворів Львівської області прибули перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський; т.в.о. начальника департаменту економічної політики та агропромислового розвитку Львівської ОДА Степан Куйбіда. Цей візит здійснено за ініціативи департаменту економічної політики Львівської ОДА, в рамках виїзних нарад-зустрічей із метою обговорення проєкту адміністративно-територіального устрою Львівської області.

Участь в обговоренні питання взяли: заступник голови Яворівської РДА Назар Сойко; голова Яворівської районної ради Володимир Сичак; депутати Львівської обласної ради Валентин Устименко, Михайло Ковалик, Дмитро Пазин; голови міських, селищних та сільських рад, представники громадськості та асоціативних структур.

Перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський закцентував увагу на методиці формування громад.

«Сьогодні, важливо донести до кожного громадянина, що ми повинні працювати правильно, щоб було добре нам усім. Ми хочемо почути бачення всіх районів, проте потрібно розуміти, що важливим є не лише бажання, а й почути один одного, і разом іти до цілі», – зазначив Василь Лозинський.

Мета – обговорити питання адміністративно-територіальної реформи.

У сесійній залі адмінбудинку зібралися керівники Яворівського району, чиновники, депутати, підприємці, представники громадськості.

Поки гості зі Львова говорили про принади адміністративно-територіальної реформи, аудиторія слухала в тиші. Однак, коли мова зайшла про те, що Яворівський район взагалі не існуватиме на карті України, а буде приєднаний до Львівського округу, – яворівчани збентежилися.

Голова Яворівського осередку «Союзу Українок» Ганни Новосад поставила питання руба: мовляв, при австріяках, поляках був Яворівський повіт, при совєтах – Яворівський район, а в незалежній Україні Яворівщини не буде?

За те, аби Яворівський район залишився, аргументовано виступили депутати Львівської облради Валентин Устименко, Михайло Ковалик, заступник голови Яворівської районної ради Володимир Мацелюх, депутат Яворівської міської ради Володимир Поставитюк, науковець, письменник, краєзнавець Євген Луньо та інші.

Виступаючі від імені яворівської громади попросили львівських посадовців негайно передати в офіційний Київ їхній рішучий протест проти ліквідації Яворівського району.

У випадку, якщо мінрегіонів не відреагує позитивно, то яворівчани залишають за собою право вдатися в столиці до акцій непокори.

Нагадаємо, що що Міністерство розвитку громад та територій погодило проєкт нового перспективного плану об'єднання громад Львівщини та утворення нових районів. Відтак, в області планується створення 67 громад та 6 районів.

Орієнтовно до 1 грудня Мінрегіон формуватиме перспективні плани і опрацьовуватиме їх з державними адміністраціями. Додамо, що на сьогодні у Львівській області діє 40 об’єднаних територіальних громад.

Довідка Гал-інфо

Нагадаємо, що Яворівська районна рада ще на початку жовтня ц. р. скерувала звернення до прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, сподіваючись на те, що Яворівський район залишиться в існуючих межах.

У цьому листі наголошено, що яворівчани із розумінням ставляться до адміністративно-територіальної реформи, однак переконані, що ці зміни повинні відбуватися на основі всебічних, економічно обґрунтованих розрахунків, з урахуванням історичних, ментальних, соціальних та культурних чинників.

У депутатського корпусу Яворівщини склалося враження, що варіанти поділу Львівської області на райони розробляють кулуарно, тобто під інтереси окремих високопоставлених осіб, які активно лобіюють інтереси, винятково, або міста Львова, або інших районів, відкинувши будь-які соціально-економічні аргументи, логіку і здоровий глузд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ