Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

MH17: Росіяни заплатили "диспетчеру", який звинуватив Україну - ЗМІ

Журналісти знайшли чоловіка, що представлявся "іспанським диспетчером" і розповідав в ефірі російських телеканалів про український слід в загибелі рейсу MH17 на Донбасі. Про це у середу повідомляє Радіо Свобода.

Розслідування було проведене Радіо Свобода і групою румунських журналістів-розслідувачів RISE Project.

"Диспетчер Карлос, який нібито працював у київському аеропорту Бориспіль і писав в твіттері під псевдонімом spainbuca про те, що українські літаки переслідували малайзійський Boeing, виявився людиною на ім'я Хосе Кароса Барріос Санчес. Він має судимості в Іспанії і був заарештований в Румунії за шахрайство", - пише видання.

Вказується, що російська пропаганда активно примножувала різні версії катастрофи.

"Одна з них базувалася на повідомленнях "іспанського диспетчера", який не тільки писав в твіттері, але й був показаний в ефірі іспанського підрозділу каналу Russia Today. Автори розслідування знайшли Санчеса і поспілкувалися з ним в WhatsApp. Він стверджує, що отримав в загальному 48 тисяч доларів з російських джерел, як плату за свою роль "іспанського диспетчера Карлоса"", - пише Радіо Свобода.

Також Санчес запевняє, що може надати докази, які підтверджують зв'язок росіян з обліковим записом @spainbuca в твіттері, а також банківські дані і записи розмов з працівниками Russia Today.

Хоча він так і не надав їх на прохання авторів розслідування. RT заперечила, що коли-небудь здійснювала такі платежі.

Зазначається, що історію про "іспанського диспетчера" використав також і президент Росії Володимиром Путіним в розмові з режисером Олівером Стоуном.

Очільник Кремля сказав, що за катастрофою малайзійського "Боїнга" над Донбасом міг спостерігати диспетчер "іспанського походження" з аеропорту Києва, який нібито бачив бойовий літак поруч з рейсом MH17.

Як відомо, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), було збито в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 чоловік, з них 80 дітей, всі вони загинули.

Міжнародна команда з розслідування цієї катастрофи дійшла висновку, що лайнер було збито ракетою, випущеною із ЗРК "Бук", доставленого з території Росії.

На початку липня 2017 року Україна і Нідерланди підписали двосторонню угодупро міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних з катастрофою літака "Боїнг-777" на Донбасі в 2014 році. Вона дозволяє здійснювати судове переслідування винних за загибель всіх жертв з 17 країн світу.

Винні у катастрофі літака "Малайзійських авіаліній" рейсу МН17, який був збитий над Донецькою областю, понесуть покарання відповідно до законодавства Нідерландів.

Рішення про розгляд справ підозрюваних у Нідерландах спільно ухвалили Нідерланди, Бельгія, Австралія, Малайзія та Україна, представники яких входять до Об'єднаної слідчої групи (JIT), що розслідує збиття літака.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ