Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Міг померти будь-якої миті: у Львові зробили протезування черевної аорти

Фото: лікарня святого Луки
Фото: лікарня святого Луки
Фото: лікарня святого Луки
Фото: лікарня святого Луки
1/2
Чоловік міг померти будь-якої миті від розриву аневризми. Проте у лікарні святого Луки Першого медоб’єднання йому виконали біфуркаційне ендопротезування черевного відділу аорти ендоваскулярним методом – тобто без великого розрізу, а через маленькі проколи. Так судинні хірурги врятували чоловіка у найменш травматичний спосіб із можливих.

Пацієнт – 65-річний Сергій Чубарєв зі Львова. Тривалий період чоловіка турбував біль у поперековому відділі хребта. Він звернувся до невролога, а той скерував пацієнта на комп’ютерну томографію. Результати обстеження показали аневризму, тобто розширення, черевного відділу аорти. У будь-який момент вона могла розірватися і призвести до смерті пацієнта. Оперувати треба було якнайшвидше.

У лікарні пану Сергію запропонували провести операцію у звичний спосіб – відкрито, із розрізом черевної порожнини. Але чоловік навідріз відмовився. Тоді його скерували до лікарні святого Луки, хірурги якої вже мають успішний досвід проведення ендоваскулярних операцій. Під час таких втручань вхід в судини відбувається через мінідоступи на стегнах. Цей сучасний метод є найменш травматичним і значно пришвидшує процес відновлення пацієнта.

До того ж у пана Сергія була супутня патологія коронарних артерій і він вже переніс операцію зі стентування цих судин. Тож відкрите втручання в його стані було небажаним.

Операція тривала 2,5 години. Судинні хірурги успішно виконали ендопротезування черевного відділу аорти з клубовими артеріями. Вони завели стент-систему через два мінідоступи в стегнах – кожен по 2 см. І таким чином встановили стент-графт, тобто ендопротез, всередину аорти. Це працює так: пристрій фактично замінює собою судину в розширеній ділянці та повністю виключає аневризму із загального кровотоку і, відповідно, унеможливлює її розрив.

«Якби ми проводили операцію відкрито, то пацієнта на третій день тільки з реанімації переводили б у палату. А так на третю добу він вже був виписаний. Взагалі, така операція рідко проводиться в Україні через свою складність та вартість. І небагато центрів можуть її виконати», – розповідає Олександр Голуб, заступник медичного директора з ангіографічної роботи Першого медоб’єднання Львова.

За місяць після операції пацієнту провели контрольне КТ-обстеження. Томографія підтвердила успішність виконаного ендоваскулярним методом втручання.

Нагадаємо, вперше біфуркаційне стентування черевної аорти у Першому медичному об’єднанні Львова виконали весною цього року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ