Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міненерговугілля продовжує співпрацю з проектом "Енергетична безпека"

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко провела робочу зустрічі з представниками проекту USAID "Енергетична безпека", - інформують у прес-службі Міненерговугілля.

У зустрічі також взяли участь Віталій Кушніров, генеральний директор Директорату стратегічного планування там європейської інтеграції, та Олексій Гладкий, заступник начальника Управління – начальник відділу двостороннього співробітництва та міжнародних договорів Управління міжнародного співробітництва.

Під час зустрічі обговорили питання щодо досягнення цілей у формуванні ринків газу та електроенергії, а також питання забезпечення енергетичної безпеки.

Наталія Бойко поінформувала про кроки щодо реформування державних компаній та імплементації законодавства.

Представники проекту представили своє бачення 6-місячного плану заходів, який буде реалізовано у співпраці з Міненерговугілля України та НКРЕКП.

Віталій Кушніров, генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, зазначив, що Міненерговувугілля активно моніторить реалізацію першого етапу Енергетичної стратегії України до 2035 року. При цьому наголосив на потребі співробітництва щодо розроблення методології моніторингу. Наступні завдання – це використання загальних моделей прогнозування, які дозволять приймати ефективні рішення.

Також обговорено низку питань, де можливе залучення допомоги проекту "Енергетична безпека". Це, зокрема, поводження з відходами енергетичного сектору, забезпечення прозорості енергетичного сектору та оприлюднення відкритих даних. Така співпраця передбачає спостереження та збір даних, вивчення можливостей для застосування інноваційних моделей розкриття фіскальної інформації та доведення її до суспільства, у т. ч. на основі законодавчих ініціатив, що мають забезпечити регулярне оприлюднення основних даних про діяльність енергетичного сектору.

Підсумовуючи зустріч, Наталія Бойко зазначила, що 6-місячний план повинен забезпечити належну координацію Міненерговугілля з проектом USAID "Енергетична безпека". "План повинен чітко відображати пріоритетні кроки у реформуванні енергетичного сектору, стати керівним документом для подальшої спільної роботи", - переконана Наталія Бойко.

Нагадаємо, у вересні поточного року Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик підписав Меморандум про взаєморозуміння між проектом "Енергетична безпека", який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), та Міністерством енергетики та вугільної промисловості України щодо співробітництва в рамках технічної допомоги.

Довідково:

USAID відіграє провідну роль у впровадженні заходів допомоги, що мають знизити залежність України від імпорту енергоресурсів та скоротити викиди CO2 за рахунок зменшення втрат енергії у системах централізованого теплопостачання.

Програми Агентства у сфері енергетики сприяють поліпшенню енергоефективності економіки України та зниженню її залежності від імпорту енергоносіїв, яка нині перебуває на критичному рівні. У співпраці з лідерами України USAID працює над реформуванням муніципального сектору, який сьогодні є дуже енерговитратним; інструментом цього є зміцнення законодавчої, нормативної та інституційної бази з метою вдосконалення систем теплозабезпечення. Ще одним напрямом діяльності Агентства є допомога українській стороні у створенні системи соціального захисту, завдяки якій тепло має залишитися доступним для вразливих верств суспільства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ