Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мінфін залучив грант у 1,25 млрд доларів від Сполучених Штатів Америки

Сьогодні, 21 вересня, до Державного бюджету України надійшов грант від Сполучених Штатів Америки у розмірі 1,25 млрд доларів США через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку. Про це повідомили у Міністерстві фінансів України.
Фото ілюстративне

Кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування в рамках проєкту Світового банку “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine). 

Метою проєкту є часткова компенсація видатків державного бюджету, зокрема соціальних та гуманітарних, що не пов’язані зі сферою безпеки і оборони. У 2023 році Україна отримала 9,7 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки від США у формі грантів. 

Залучене фінансування спрямовується на відшкодування видатків держбюджету: забезпечення пенсійних виплат, виплат співробітникам ДСНС, оплати праці медпрацівників, які надають послуги за програмою медичних гарантій, держслужбовців та педагогічних працівників. 

“Від початку повномасштабної війни до держбюджету України вже надійшло 21,7 млрд доларів США від Сполучених Штатів. Фінансова допомога від США надається на безповоротних умовах, що дозволяє не збільшувати боргове навантаження на держбюджет. Вдячний Уряду США за солідарність та масштабну підтримку”, - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Міністерство фінансів України спільно зі Світовим банком реалізує Проєкт PEACE in Ukraine та забезпечує прозорість залучення і використання коштів, наданих партнерами з розвитку. У співпраці з компанією Делойт Консалтинг, яка реалізує проєкт USAID SOERA, Мінфін проводить моніторинг використання прямої бюджетної підтримки Уряду США, а з аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers Ukraine – перевірку за узгодженими процедурами з метою визначення  допустимих державних витрат, проведених Україною у 2022 році в рамках Проєкту.

Також для підвищення прозорості та підзвітності використання зовнішнього фінансування Міністерство фінансів України публікує детальну інформацію про видатки державного бюджету 2022 року та першого кварталу 2023 року, які компенсували іноземні партнери, у тому числі США, у рамках проєкту Світового банку PEACE in Ukraine.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ