Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Мінкульт оновлює Наглядову раду УКФ

Членів Наглядової ради УКФ обиратимуть шляхом рейтингового інтернет-голосування
фото УКФ

Міністерство культури та інформаційної політики оголосило про початок прийому документів на входження до Наглядової ради Українського культурного фонду.

Про це повідомляє Правда. Життя.

"Наказую оголосити про початок процедури обрання до складу Наглядової ради Українського культурного фонду представників закладів культури та громадських об’єднань", - йдеться у відповідному наказі, підписаному в.о. міністра культури Ростиславом Карандєєвим.

Документи з електронним цифровим підписом керівника закладу культури чи громадського об’єднання прийматимуть з 26 жовтня по 26 грудня 2023 року. Їх треба відправляти на електронну адресу: [email protected]

Членів Наглядової ради УКФ обиратимуть шляхом рейтингового інтернет-голосування. Його результати будуть оприлюднені на сайті МКІП.

Представники галузі культури закликали охочих долучитися до формування нової Наглядової ради УКФ. Культурна менеджерка, ексзаступниця міністра культури Галина Григоренко закликала бути активними в процесах оновлення Наглядової ради.

"Зараз є той короткий період, коли буде проведено добір нового складу Наглядової ради Український культурний фонд. 2 представника від закладів культури, 2 представника від громадських обʼєднань. Це ті позиції, на які має впливати наша культурна спільнота", - написала Григоренко.

Засновник проєкту Ukrainer Богдан Логвиненко закликав бути активними в подачі документів, щоб не повторити ситуацію довкола минулого складу ради.

"Нагадую, що 3 роки тому ми з вами УКФ просрали, не доклавши сил та достатньої уваги до важливого конкурсу. В результаті цього членами наглядової ради під проводом тодішнього міністра ткаченка стали такі визначні персонажі як, наприклад, Олексій Адольфович Кирющенко... Дратувати вас списком усіх достойників наглядової ради поточного складу не буду. А прошу звернути увагу організацій та інституцій, що працюють у сфері культури на цей конкурс і подати по одному своєму представнику туди. Планую також податися", - написав Логвиненко.

Культурна менеджерка, імовірна претендентка на посаду міністра культури Юлія Федів закликала обовʼязково подаватися організації та інституції, що працюють у сфері культури.

Український культурний фонд – державна установа, яка на основі конкурсних відборів фінансово допомагає українським культурним проєктам. Наглядова рада – один із органів управління УКФ.

Нинішній склад Наглядової ради був сформований в кінці 2020 року й обирався на три роки. Тож строк її повноважень спливає наприкінці 2023 року. Одна й та сама особа не може входити до Наглядової ради Фонду понад два строки поспіль.

У травні 2021 року культурні діячі звинуватили Наглядову раду УКФ у ручному управлінні та написали відповідного відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, тодішньому міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку та прем'єрміністру Денису Шмигалю.

У листі стверджувалося, що рада кардинально відмовила у фінансуванні значній частині проєктів, які посіли високі місця в рейтингу. Натомість в УКФ вирішили віддати гроші проєктам з меншою кількістю балів і нижчим місцем у рейтингу.

Підписанти повідомили, що Наглядова рада не пояснила свої рішення, позбавила учасників конкурсу права на апеляцію та не повідомила про зміни пріоритетів у проведенні конкурсного відбору. Тоді вони вимагали від Зеленського розпустити Наглядову раду УКФ та скасувати її рішення.

У відповідь Олександр Ткаченко заявив, що в УКФ давно назрівала криза щодо системи підходів управління. Також він порекомендував піти у відставку двом членам Наглядової ради: Олександру Сусленському та Ігору Тулузову.

У червні того ж року Олександр Ткаченко призначив виконавчого директора УКФ. Ним став фахівець з державної політики в архівній сфері та кандидат історичних наук. Владислав Берковський. Берковський виграв конкурс на цю посаду.

У квітні 2023 року УКФ повідомив, що цьогоріч йому не вистачає коштів на фінансування культурно-мистецьких проєктів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ