Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Триває проєкт формування туристичних маршрутів субрегіоном Розділля

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/2
У Старій школі в Роздолі працювали над розробкою базових туристичних маршрутів субрегіоном Розділля, який охоплює території Новороздільської, Тростянецької, Миколаївської, Ходорівської та Розвадівської громад. Про це повідомляє Львівська ОВА.

Цей проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Мета ініціативи – виділити найяскравіші та найцінніші для туристів об’єкти. Як підкреслювали учасники проєкту, іноді напівзруйнована капличка з багатою історією може викликати більше захоплення у відвідувачів, ніж офіційно визнані пам’ятки. 

На заході, організованому «Спадщина UA», були присутні представники управління туризму та курортів ЛОВА, місцевих органів самоврядування, бізнесу та громадські активісти.

«Вірю, що завдяки цьому проєкту та співпраці з місцевими громадами, Розділля стане новим туристичним магнітом Львівщини. Це можливість для місцевих громад зміцнити свою ідентичність, відкрити нові економічні перспективи та дати людям те, чого вони так прагнуть – автентичні враження, незабутні зустрічі з історією та природою», – зазначив керівник управління туризму та курортів ЛОВА Тарас Лозинський.

Архітектор, краєзнавець, член команди «Спадщина UA» та голова профільної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму ЛОР Іван Щурко поділився, що на початку проєкту виникали сумніви щодо потенціалу Роздолу як туристичного центру, адже історично містечко було лише малим магнатським поселенням. Однак, час і розвиток Новороздільської громади змінили ситуацію. 

«Сьогодні Новий Розділ, враховуючи чисельність населення, інтелектуальний ресурс і потенціал, цілком може стати регіональною митрополією. Важливим фактором у цьому є наявність палацу Жевуських-Лянцкоронських та інвестора, який готовий розвивати цей об’єкт у контексті культури і туризму», – наголосив Іван Щурко.

Він також додав, що проєкт «Мандри Роздільські» реалізується у стислі терміни, тому звісно не охопить усі туристичні об’єкти та інфраструктуру, але дасть поштовх для системного розвитку туризму в субрегіоні Розділля.

До мережі туристичних маршрутів «Мандри Роздільські» увійде Стара школа, збудована 1905 року у Роздолі. Ця будівля була придбана на платформі OLX як звичайна споруда, а не як історична пам’ятка, і завдяки ініціативним підприємцям і грантовій підтримці отримала нове життя. 

«Для поціновувачів культурної спадщини, це, напевно, один з небагатьох об’єктів в Україні, розташованих у малих громадах, які були врятовані від розбору й демонтажу та відновлені. Цей проєкт точно зацікавить тих, хто шукає натхнення та вірить, що неможливе – можливе. Об’єкт культурної спадщини був врятований за 1,5 року, і це дуже швидкий проєкт, який надихає. Тут панує чудова атмосфера, і це місце, де хочеться бути. Тут проводяться літературні вечори, діти грають у настільні ігри. Це соціально-культурний простір, який об’єднує людей», – розповіла рятівниця Старої школи та керівниця проєкту «Спадщина UA» Ганна Гаврилів.

Стара школа також є чудовим об’єктом інфраструктури гостинності в громаді. Тут працює кав’ярня, є можливість організувати повноцінне харчування, також є хостел, який вміщує до 40 осіб, готельні номери, простір для лекцій, семінарів та різноманітних подій. Це місце пасує для івентів, ділового туризму та тімбілдінгу. Планується впровадження роздільської кухні для туристів, що додасть унікального колориту цій локації.

Презентація перших маршрутів відбудеться на початку жовтня. За анонсами слідкуйте на сайті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ