Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мінцифра розпочала пілотний проєкт eDelivery

9 жовтня 2020 року розпочався пілотний обмін електронними рахунками-фактурами за допомогою рішення eDelivery між обраними компаніями з України та Польщі. Про це інформує 12 жовтня пресофіс Міністерства цифрових трансформацій.

Пілотний проєкт eDelivery, який впроваджується Програмою EU4Digital в рамках її діяльності на підтримку електронної торгівлі, є важливим кроком на шляху до забезпечення безпечного, надійного, доступного і ефективного обміну даними щожо транскордонних рахунків між країнами-партнерами СхП і ЄС. Рішення eDelivery, представлене Європейською Комісією, усуває основні недоліки поточного нестандартизованого обміну даними на паперових носіях, такі як додатковий фінансовий тягар, ланцюжок затримок та незахищені дані.

Компанії-учасники входять до числа найбільших гравців українського ринку:

Кернел – один з провідних і найбільших виробників соняшникової олії і основний постачальник сільгосппродукції. Premier Food – національний лідер з надання комплексних послуг громадського харчування та поставок якісних м’ясних і молочних продуктів.

Розуміючи потенціал і значимість пілотного проєкту eDelivery, один з найбільших постачальників послуг електронного обміну даними (ЕОД) в Україні – EDIN – (також постачальник ЕОД для Premier Food) вирішив взяти участь і підтримати підготовчі заходи до пілотного проєкту.

Ми формуємо цифрову економіку країни. Для забезпечення безперешкодного обміну даними рахунків з польською стороною сертифікований постачальник послуг точки доступу до Peppol eDelivery – Edison S.A. – погодився брати участь в пілотному проєкті і підтримувати обмін даними з польського боку.

«Реалізація пілоту закладе фундамент для створення технічно-правових механізмів, за допомогою яких українські компанії зможуть надсилати та отримувати електронні документи від контрагентів з ЄС, США, Канади, Австралії, Сінгапуру та ін.», — підкреслив проєктний менеджер пілоту eDelivery від Мінцифри Михайло Латинський. 

В Україні найперша точка доступу Peppol eDelivery була створена, обслуговується і управляється Державним підприємством «Дія» – підприємством, що належить до сфери управління Міністерства цифрової трансформації України.

Партнери, що беруть участь в транскордонній торгівлі, будуть обмінюватися даними рахунків в Мережі Peppol через eDelivery. Пілотний проєкт буде вважатися успішним, якщо компанії з України та Польщі зможуть обмінюватися стандартизованими даними рахунків-фактур у момент виставлення рахунку з використанням рішення eDelivery. При завершенні пілоту команда Програми EU4Digital підготує рекомендації щодо необхідних юридичних, організаційних і технічних коригувань, які необхідно внести для повномасштабного впровадження рішення на національному рівні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ