Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мін’юст звернувся до ЄСПЛ з приводу захоплення Росією українських військовослужбовців

Намагання Росії застосувати свій кримінальний кодекс до українських вояків повністю протирічить здоровому глузду і всім нормам міжнародного права. Захоплені країною агресором хлопці є військовополоненими, і до них мають застосовуватися всі гарантії захисту, які визначені відповідними міжнародними конвенціями. Про це заявив Міністр юстиції Павло Петренко.

Він повідомив, що Уряд України звернувся до Європейського суду з прав людини із заявою про застосування попередніх заходів до українських військових моряків, захоплених Російською Федерацією в Керченській протоці.

«Міністерство юстиції, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб та всі інші відомства об’єднали свої сили для того, щоб надати допомогу нашим хлопцям, які є однозначно військовополоненими. Від імені Уряду Мін’юст вже звернувся до Європейського суду з прав людини з вимогою застосувати 39-те правило та прийняти негайне рішення щодо звільнення незаконно захоплених українських громадян», - зазначив Міністр юстиції.

Уряд України стверджує, що дії РФ очевидним чином суперечать нормам гуманітарного права, яке регулює поводження з військовополоненими, що в свою чергу призводить до порушення ст.ст. 2, 3 та 5 Європейської конвенції з захисту прав людини та основних свобод.

У своєму зверненні Уряд України просить Суд зобов’язати Уряд РФ:

- надати вичерпну інформацію щодо здоров’я та умов тримання українських моряків;

- забезпечити належне лікування пораненим морякам;

- негайно повернути в Україну поранених моряків після того, як їхній стан здоров’я дозволить транспортування;

- повернути моряків Україні, а до того забезпечити умови тримання, які відповідають нормам гуманітарного права, зокрема, у першу чергу звільнити їх з пенітенціарних закладів, в яких вони, вочевидь, наразі утримуються.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ