Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Міська влада Луцька і надалі фінансово підтримуватиме ОСББ

26 січня члени виконавчого комітету міської ради підтримали проєкт Програми відшкодування частини суми кредитів ОСББ Луцької міської територіальної громади, залучених на впровадження в будинках енергоефективних заходів на 2021-2023 роки. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі Луцької міської ради.
Фото Луцька міська рада

Директор департаменту житлово-комунального господарства Микола Осіюк зазначив, що на сьогодні понад 50 договорів з ОСББ, за якими треба відшкодовувати кредитні відсотки відповідно до програм енергоефективності, а це - 800 тисяч гривень. Місто взяло на себе зобов’язання відшкодування відсотків, починаючи ще з 2013 року.

Також у зв’язку з новою програмою «Енергодім», у місті хочуть поміняти підхід до енергоефективності. Таким чином нову Програму адаптували до державної Програми, і відтепер, будинки будуть ремонтуватися комплексно, а це не тільки заміна вікон, дверей на пластикові, утеплення даху, а й утеплення підвалу, фасаду. До того ж 70% вартості робіт повертатиме держава. Отож, будь-яке ОСББ може розробити проєкт і подати заявку на участь у новій програмі, а спеціальна комісія міської ради буде надавати дозволи на відшкодування коштів на впровадження енергоефективних заходів.

Таким чином, допомога із бюджету Луцької міської територіальної громади необхідна для впровадження заходів енергозбереження, реалізації завдань економії паливно-енергетичних ресурсів, першочергових заходів капітального ремонту, участі ОСББ у впровадженні проєктів коштом державного бюджету та бюджету Луцької міської територіальної громади на умовах співфінансування. Дана Програма є дієвим механізмом фінансової підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та підвищення енергоефективності житлового фонду Луцької міської територіальної громади, економії енергоресурсів та формування відповідального власника житла.

Термін реалізації Програми  2021–2023 роки.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього  750 000,0 тис. грн, у тому числі: кошти бюджету Луцької міської територіальної громади:

2021 рік – 20 000,00 тис. грн

2022 рік – 25 000,00 тис. грн

2023 рік – 30 000,00 тис. грн

-  кошти співвласників  відповідно до Державної цільової програми енергоефективності:

2021 рік – 40 000,00 тис. грн

2022 рік – 50 000,00 тис. грн

2023 рік – 60 000,00 тис. грн

-  кошти інших джерел відповідно до Державної цільової програми енергоефективності:

2021 рік – 140 000,00 тис. грн

2022 рік – 175 000,00 тис. грн

2023 рік – 210 000,00 тис. грн

Отож, ОСББ мають подати комісії з відшкодування коштів на впровадження енергоефективних заходів такі документи:

- копію останньої (чинної) версії «Опису проєкту» – документа, складеного відповідно до вимог Програми «ЕНЕРГОДІМ»;

- копію Виписки або Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- копії документів, які підтверджують повноваження голови правління або іншої уповноваженої особи ОСББ;

- завірену Банком копію кредитного договору з усіма додатками, у тому числі графік виплати кредиту;

- договір про виконання робіт із виконавцем;

- довідки та акти виконаних робіт (форми КБ-2в, КБ-3);

- заява щодо намірів участі у Програмі відшкодування частини суми кредитів ОСББ Луцької міської територіальної громади, залучених на впровадження в будинках енергоефективних заходів на 2021–2023 роки.

Дане рішення дасть можливість ОСББ Луцької міської територіальної громади брати участь у заходах енергозбереження, що значно поліпшить умови проживання мешканців у багатоквартирних будинках, зменшить витрати населення на оплату енергоресурсів, збільшить термін експлуатації житлового фонду Луцької міської територіальної громади, зменшить витрати бюджету на аварійні та капітальні ремонти багатоквартирних будинків, Луцька міська територіальна громада матиме можливість залучити додаткові кошти державного бюджету, а також кошти мешканців для термореновації будинків, що дасть розвиток ділового середовища та створення нових робочих місць.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ