Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міжнародні резерви України у березні зросли на 2,1%

За березень міжнародні резерви України зросли на 0,4 млрд дол. США.

Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Національного банку України.

"За попередніми даними, міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2019 року становили 20 632,7 млн дол. США (в еквіваленті). За місяць вони збільшилися на 2,1%", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку пояснили, що на накопичення міжнародних резервів у березні вплинуло, по-перше, отримання Кабміном міжнародного фінансування, а саме – коштів від позики, здійсненої під гарантії Світового банку на суму 512 млн євро.

По-друге, надходження від розміщення урядом облігацій в іноземній валюті. Зокрема від продажу єврооблігацій Кабмін отримав 357,1 млн дол. США, від ОВДП в інвалюті – 159,8 млн дол. США та 5,4 млн євро.

По-третє, сприятлива ситуація на валютному ринку, адже чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 162,2 млн дол. США.

Як зазначили у НБУ, у березні пропозиція валюти була вищою за попит завдяки, насамперед, сприятливій зовнішній ціновій кон’юнктурі для товарів українського експорту, зокрема аграрної і металургійної продукції, і стабільним надходженням експортної виручки, а також вкладенням нерезидентів у гривневі державні цінні папери.

У результаті НБУ купив на міжбанківському валютному ринку 271,7 млн дол. США (з них 90,0 млн дол. США – у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни, 181,7 млн дол. США – за єдиним курсом), не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними факторами. Водночас для згладжування курсових коливань упродовж місяця Нацбанк продав 109,5 млн дол. США.

По-четверте, на розмір міжнародних резервів вплинуло збільшення вартості фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 8,6 млн дол. США (в еквіваленті).

Водночас, як зазначили в НБУ, минулого місяця з резервів спрямовано 866,5 млн дол. США (в еквіваленті) на платежі з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в інвалюті.

"Зокрема, 706,7 млн дол. США (в еквіваленті) спрямовано на обслуговування та погашення за облігаціями внутрішньої (ОВДП) і зовнішньої державної позики (ОЗДП) та іншими зобов’язаннями держави в іноземній валюті. Крім цього, уряд і Національний банк сплатили за зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом 159,8 млн дол. США (в еквіваленті)", - проінформували у фінрегуляторі.

За даними НБУ, станом на 1 квітня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Нацбанку.

Нагадаємо, чисті міжнародні резерви НБУ за місяць скоротилися на 2,3%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ