Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Молочник з «Добротворця» розповів про можливості ведення бізнесу на Львівщині

«Завдяки обласній програмі збільшили виробництво у 5 разів»: власник молочного кооперативу розповів про допомогу від Львівської облдержадміністрації. Про це сьогодні, 14 серпня, повідомили Гал-інфо у прес-службі Львівської ОДА.
фото ЛОДА

Торік Володимир Слюз, керівник кооперативу «Добротворець», що в селищі Добротвір на Кам’янка-Бужчині, скористався обласною програмою підтримки агропромислового виробництва. Отримав пільговий кредит під 5% річних на суму 500 тис грн. Придбав додаткове обладнання для переробки молока. 

«Добротворець» - один з найуспішніших сільськогосподарських виробничих кооперативів у Львівській області. Заснований 2011 року, об’єднує 74 члени. Спеціалізується на переробці молока та виготовленні з нього пастеризованого молока, сметани, кисломолочного сиру, «сулугуні» та «бринзи».

«Раніше ми переробляли за зміну 3 тонни молока. Згодом розширили ринки збуту і побачили, що нашої пропозиції стає замало. Навіть заводи-переробники,  які розвозили наші вироби по своїх фермерських магазинах, просили давати більше продукції, - розповідає Володимир Михайлович. – Ми розуміли, що маємо достатньо досвіду, аби задовільнити цей попит. До того ж додаткові обороти – це можливість підняти людям зарплату, створити нові робочі місця. Та й сировини вдосталь - з усіх навколишніх сіл звозимо молоко».

Розширення виробництва вимагало додаткового обладнання.

«Раніше у нас всі агрегати були в єдиному екземплярі – один сепаратор, один парогенератор, компресор, одна пастеризаційна охолоджувальна установка. А вони часто виходять з ладу. Хай поломка незначна – та через неї зупинялося все виробництво», - зазначає Володимир Слюз.

Коштів на нове обладнання у кооперативу не було. Володимир Михайлович проаналізував усі ризики і таки наважився взяти позику.

«Ми продублювали всі найважливіші агрегати. Купили нові моделі, вдосконалені. Наприклад, до старого парогенератора я боявся підпустити людину без значного досвіду. Там забудеш злити воду – і може статися коротке замикання. А новий має більше автоматики, ступенів захисту, з ним працювати легше і безпечніше, - каже керівник. - Тепер в нас нема простоїв в роботі. Можемо сміливо брати великі партії молока на переробку. Ось вже налагоджуємо додаткові контакти для постачання сировини».

З новим обладнанням обсяги виробництва у «Добротворці» збільшилися уп’ятеро. Якщо раніше кооператив мав оборот 2 млн грн на рік, то зараз планують виробляти продукції на 10 млн грн. З’явилися 4 нові робочі місця.

Володимир Михайлович зізнається, через пандемію коронавірусу навесні довелося пережити непростий час.

«Основна частка нашого збуту – це школи, дитсадки, лікарні, зокрема «ОХМАТДИТ», навчально-реабілітаційний центр «Мрія». Свого часу ми запропонували їм дуже гарну ціну – 14 гривень за літр молока, в той час як конкуренти правили 24-26. До того ж наше молоко натуральне, якісне, - каже чоловік. -  І ось в один момент наша продукція стала їм непотрібна, бо через карантин заклади перестали працювати.  Ми на тиждень повністю зупинили виробництво, не брали в людей молоко. Тоді абсолютно не розуміли, чого чекати і як діяти».

Керівництво кооперативу прийняло рішення активніше співпрацювати з продуктовими магазинами, ринками району. Працюють без посередників – напряму із власниками крамниць. Зараз більше виробляють сметани і сиру. Реалізують продукцію і через власний магазин у Добротворі.

«Нам дуже помагає обласна держадміністрація, без її фахівців ми б не впоралися. Вони постійно вчать нас – кличуть на наукові семінари, тренінги, розказують, як вдосконалити виробництво, підказують про нові точки збуту. Можуть подзвонити: «Поїдьте на такий ринок, зверніться до такого підприємця». Ми з департаментом агропромислового комплексу живемо, як одна сім’я, - розповідає Володимир Слюз. -  У мене є знайомі, які мають схожу діяльність. Щоправда, працюють як ФОПи. Раніше скептично ставилися до моєї співпраці з державною установою. Казали: «То все політика. Ось прийдуть до влади нові люди – лишишся сам». Неправда. За останній рік змінилося керівництво області і департаменту агропромислового розвитку. Але підтримку навіть більшу відчуваю. Кошти за компенсацію за відсотками надходять чітко за графіками, проблем нема жодних. Тож мої знайомі побачили всі ці бонуси і  тепер гуртуються навколо нашої платформи. Є ідея, щоб це об’єднання називалася  «Маслосоюз» - як відома колись спілка молочарських кооперативів».

Нагадаємо, на Львівщині діє Комплексна програма підтримки та розвитку агропромислового виробництва у Львівській області на 2016-2020 роки. Агровиробники можуть отримати з обласного бюджету фінансову допомогу у вигляді компенсації відсотків за залученими кредитами, здешевити вартість обладнання та сертифікації органічного виробництва, отримати пільговий кредит на реалізацію бізнес-планів з розвитку чи започаткування аграрного бізнесу на селі.

«Ця програма спрямована на підтримку саме дрібного фермера, малого і середнього виробника, - розповіла директор департаменту агропромислового розвитку Юлія Шопська. – З початку року її заходи виконано на  суму 5,5 мільйонів гривень. Зокрема, погашено кредиторську заборгованість 24-м сільськогосподарським підприємствам, 10-ти відшкодовано відсотки за залученими кредитними ресурсами, стільки ж агропідприємств отримали пільгові кредити».

Цьогоріч програму доповнено ще двома напрямами. Це підтримка сімейних фермерських господарств – на реалізацію інвестиційного проєкту їм надають безповоротну фінансову допомогу. А також підтримка суб'єктів бджільництва та пасічників у вигляді часткового відшкодування вартості придбаного племінного матеріалу бджіл та паспортизації пасіки. На сьогодні розглядають заявки, які подали на конкурс за цими напрямами.

«Програма досить ефективна. Тому вже сьогодні ведеться робота з напрацювання такого ж проекту на 2021-2027 роки, - розповів голова Львівської ОДА Максим Козицький. – Ми, місцева влада, і депутати обласної ради добре розуміємо, що  сільгоспвиробництво складає значну частку в виробництві внутрішнього валового продукту регіону. З року в рік спостерігаємо позитивну динаміку: врожайність зернових, олійних і технічних культур підвищується, а землі, які колись не використовувались, все більше залучені у сільськогосподарське виробництво. Бурхливо розвиваються садівництво, ягідництво та птахівництво. Чимала заслуга в цьому фермерських і селянських господарств. Треба максимально їм допомагати».

На підтримку сільгоспвиробників цього року з обласного бюджету виділили 18 млн. грн. Це найбільша сума серед  усіх областей України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ