Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ: Кількість вакцинованих дітей в Україні зростає

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, у період з 2016 до 2019 рр. охоплення щепленнями серед дітей віком 1 рік зросло у рази.

Найбільше немовлят вакцинованих проти кору, паротиту та краснухи: щеплення отримали понад 90% дітей 1 року.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за три роки кількість щеплених від кору дітей віком 1 рік зросла вдвічі: у 2016 році цей показник був менше 45%. Крім планових щеплень, вакцинацію проводили і для тих дітей, які раніше не отримали необхідних доз вакцин. Так, в межах додаткових заходів з імунізації проти кору, за 2017-2018 роки було вакциновано понад 700 тисяч дітей до 18 років.

Зріс рівень вакцинації і від інших хвороб. Якщо в 2016 році щеплення від кашлюку, дифтерії та правцю мали всього 21% немовлят, то сьогодні - втричі більше - 67,5%. Також майже втричі збільшилась кількість дітей, які мають захист від гепатиту В (65,2%). Зросли показники і вакцинованих від туберкульозу – 84% та від поліомієліту - 69,2%.

Утім навіть таких показників недостатньо. Для формування колективного імунітету необхідно, щоб 95-98% всього населення були вакциновані. Раніше в Україні більше 10 років поспіль щорічно від кору щеплювалися менше 60% дітей. За ці роки кількість невакцинованих лише зростала. Як результат - спалах кору, який триває в Україні від літа 2017 року. За цей час захворіли понад 115 тисяч людей, 39 - померли від ускладнень кору.

Ситуація поступово покращується, зокрема, завдяки додатковим заходам з імунізації. Спецоперації з подолання кору вже відбулися у Львівській та Хмельницькій областях, де кількість вакцинованих дітей у школах та дитсадках зросла до 90 та 95% відповідно.

Ще одна причина зростання рівня щеплень - наявність якісних та ефективних вакцин у всіх регіонах від усіх хвороб за Календарем.

 Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ