Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музей «Територія Терору» відкриває виставку про втрачене дитинство

Завтра, 29 жовтня, на площі біля Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору» (просп. Чорновола, 45Г) відкриється вулична виставка «Втрачене дитинство: почуте та "непобачене"». Львів’ян запрошують долучитись до заходу онлайн.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Учасники зустрічі: автори і авторки виставки – культурологиня Ольга Муха, історик Юрій Коденко, дизайнерка – Катерина Дідик, інтерв'юерка Ліана-Марія Бліхарська, фотографка – Наталія Хасаншін, перекладачка Ольга Білейчук, координаторка Ольга Гончар та інші.

Запрошені представники Генерального консульства Республіки Чехія у Львові, Чеського культурного центру у Києві, представники ГО Post Bellum (Чехія), Львівської міської ради.

О 12:00 запрошують усіх долучитись до обговорення виставки у ZOOM-конференції за посиланням: 

https://us02web.zoom.us/j/85827994155?pwd=dTBmVlhIOGRybnFrVkxWazlZd24zQT09

Meeting ID: 858 2799 4155

Passcode: 491524

Нагадаємо, виставка «Втрачене дитинство: почуте та "непобачене"» – історії людей, які у ранньому віці стали жертвами репресій, депортацій, свідками масових вбивств і геноцидів ХХ століття у Центрально-Східній Європі. Герої виставки народилися у неволі чи втратили батьків. Їхні розповіді музей разом із чеською громадською організацією Post Bellum записав у межах міжнародного проєкту «Втрачене дитинство», який підтримує Європейський Союз за програмою House of Europe.

«Без сумніву, ХХ століття – епоха тоталітаризмів. Нацистський і комуністичний режими, почергово змінюючи одне одного, застосовували масове насильство проти своїх опонентів, окремих соціальних груп і цілих спільнот. З усіх жертв тоталітарного насильства діти були чи не найбільш вразливою групою. Беззахисність, схильність до хвороб та вікові психологічні особливості робили їхні переживання ув’язнення, депортації, втрату близьких і рідних, дому вкрай болісними», – зазначає кураторська група дослідників Музею.

Досвід неповнолітніх в умовах радянського і нацистського терору охоплює здебільшого осіб, які мають коріння на територіях Західної України, але не тільки. Спеціально для проекту із приватного архіву дослідника Мартіна-Олександра Кислого було передано історію кримської татарки Гульнар Калайджи (Мусаніф), а біографію чешки Гелени Естеркесової (Рівец) надав міжнародний архів Memory of nations.

Це унікальні голоси дитячого досвіду Голокосту, Голодомору, депортації кримських татар, а також дуже релевантний приклад із чеської історії, які демонструють, що тоталітарне насилля – однакове для всіх, попри географію, мову, релігію чи соціальний статус. Таке багатоголосся набуває особливої ваги на тлі політичного контексту сучасної епохи й ретравматизації суспільства анексією Росією Криму та війною на Сході України.

Хоч кожна історія особлива, та всі герої виставки у свій спосіб зазнали травми «втраченого дитинства» й були позбавлені можливості «нормального» дорослішання. Через особисті оповіді, через пряму мову можна побачити як великі трагедії середини ХХ століття вплинули на долю дітей. Усі ці історії незабаром можна буде прослухати і прочитати на онлайн-платформі «Втрачене дитинство».

Основа виставки – це поєднання ексклюзивних усноісторичних свідчень, біографічних інтерв’ю та поодиноких історичних документів, адже залишилось надто мало документальних свідчень про дитинство в умовах тоталітарного насильства. Ключові образи-патерни стали “відтвореними”, намальованими спогадами: вагон, невигадлива їжа, валянки, ліс, колючий дріт, гавкаючий пес, втрачене немовля.   

Виживання дітей у важких умовах, втрата дому і рідних, виростання на спецпоселеннях, у таборах і дитячих будинках, подальша дискримінація та стигматизація у суспільстві – усе це “втрачене”. Але діти залишаються дітьми, і їхні ігри у вагонах-телятниках чи на депортаційних поселеннях, вміння радіти малому й спроможність дозрівати у будь-яких обставинах слугували основною стратегією виживання, попри все. Дитинство неможливо відібрати жодному теророві, дитинство завжди є. Тут – почуте, але не побачене.

Контактна особа: Карина Ляшенко — 0987115270.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ