Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

«Музика заліза та бетону» звучатиме у Львівському органному залі

14 грудня о 19:00 у Львівському органному залі відбудеться концерт «Музика заліза та бетону». Звучатимуть твори, написані молодими харківськими композиторами у часи повномасштабної війни росії проти України. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Це вже друга колаборація Львівського органного залу з Харківським національним університетом мистецтв імені Івана Котляревського в рамках загальнонаціональної стратегії Ukrainian Live, яка популяризує українську музику. Перший концерт музики молодих харківських композиторів відбувся наприкінці минулого року.

Концерт 14 грудня недарма отримав назву «Музика заліза та бетону», адже сьогодні залізобетонне місто Харків, що перебуває під постійними обстрілами російських військ, бореться, живе і творить. Куратор проєкту та викладач Харківського університету мистецтв Володимир Богатирьов, розповів, що роздумуючи над назвою проєкту, команда мала в уяві образ Держпрому – архітектурного комплексу, що є неофіційним символом Харкова:

«Будинок Держпрому був першим і єдиним на той час хмарочосом України, для спорудження якого використали залізо і бетон. Немає нічого більш символічого, ніж Держпром у Харкові. І, звичайно, Харків – залізобетон, тому що ті, хто його боронить, його мешканці, – є “залізобетонними” людьми», – зазначає він.

У програмі концерту – твори, які написали під час повномасштабної війни в Україні у 2022-2023 роках композитори-студенти та викладачі харківського вишу. Зокрема, у Львівській філармонії звучатимуть твори Іллі Левади, Олексія Швиркунова, Дениса Бочарова, Єлизавети Волошиної, Дмитра Малого, Данила Лазарєва, Володимира Богатирьова та Катерини Палачової.

Це сучасна камерно-інструментальна музика, яка є відображенням жорстокої, героїчної, трагічної та сповненої надії реальності, представлена у надзвичайно широкому спектрі жанрів та інструментальних складів. У цих творах відображено зв'язок музики з сьогочасним Харковом та Україною в цілому.

Виконавцями будуть львівські музиканти, студенти та випускники Львівської національної музичної академії імені Лисенка: Володимир Заціха (скрипка), Дмитро Роїк (фагот), Сергій Павлів (фортепіано), Марія Федина (фортепіано), Ярина Нижникевич (фортепіано), Василь Паращук (цимбали), Ольга Пешко (сопрано), Станіслав Паращук (саксофон), Діана Жога (скрипка).

На концерті також буде здійснено професійний аудіо- та відеозапис творів: вони поповнять скарбницю мобільного додатку з українською класикою Ukrainian Live Classic, записи також презентують на однойменному YouTube-каналі.

Квитки можна придбати тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ