Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

МВС: затримані в РФ українці - жертви торгівлі людьми

У Міністерстві внутрішніх справ України заявляють, що громадяни України, затримані в Росії у справі про міжнародний наркосиндикат, є жертвами торговців людьми.

Як повідомили в суботу агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі МВС, йдеться про українців, які виїжджали до РФ на заробітки і були втягнуті в кримінал.

"Нацполіція і МВС послідовно бореться з організованими групами торговців людьми. На території Російської Федерації перебувають сотні наших громадян, які в різний час стали жертвами торговців людьми... Пропагандисти РФ представляють їх не як жертв незаконного промислу, а саме як учасників організованої злочинної групи", - сказали в прес-службі.

Разом з тим, за словами співрозмовника, в таких випадках дуже складно довести, що мова йде саме про торгівлю людьми, і складно повернути громадян на батьківщину навіть для відбування покарання.

Тому в Міністерстві внутрішніх справ закликають громадян України не шукати легких заробітків за кордоном.

Разом з тим, директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко в ефірі каналу "112 Україна" заявив, що в Росії сотні громадян України, які ув'язнені за розповсюдження наркотиків, але насправді стали жертвою торгівлі людьми.  

"Правозахисники кажуть, що таких ув'язнених в Росії громадян нашої країни сотні. Ними забиті СІЗО провінційних російських міст", - сказав він, додавши, що мова йде про 500-600 осіб.

"Потім з пропагандистської точки зору російське правосуддя робить з них не жертв торгівлі людьми, а гучні наркосиндикати. У більшості випадків жертви цієї торгівлі людьми навіть не знають одне одного", - додав Шевченко.

За його словами, правозахисники б'ють на сполох з цього приводу.

Шевченко зазначив, що, як правило, ці люди потрапляють під варту на час слідства і потім отримують обвинувальний вирок – 6, 7, а то й 10 років позбавлення волі.

"Ми закликаємо рідних тих людей, які виїхали до Росії для роботи кур'єрами і з якими зараз немає зв'язку, звернутися до відповідних органів і до правозахисників, щоб принаймні з'ясувати їхню долю", - сказав Шевченко.

Як повідомлялося, увечері в п'ятницю, 10 лютого, російські ЗМІ повідомили з посиланням на МВС РФ про припинення діяльності масштабного міжнародного наркосиндикату "ХимПром", одним із центрів якого був Київ.

В Росії в цій справі було заарештовано 67 осіб і з них 47 осіб виявилися громадянами України. МВС РФ стверджує, що в Києві розташовувалися вербувальні пункти, а в українських ЗМІ розміщувалися оголошення з пропозицією високооплачуваної роботи кур'єрів на території Росії.

У суботу в МЗС України заявили, що очікують від РФ підтвердження інформації про затримання 47 українців в рамках справи про міжнародний наркосиндикат.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ