Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

МВС збирає ДНК під час воєнного стану: у кого та навіщо

В Україні функціонують 13 лабораторій ДНК, які належать до експертної служби Міністерства внутрішніх справ. В умовах воєнного стану зразок ДНК відбирається у військовослужбовців, щоб їх можна було ідентифікувати.

Заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко в ефірі телемарафону Суспільного розповів, що МВС досліджувало ДНК впродовж значного періоду, але винятково в рамках кримінальних проваджень. За його словами, після ухвалення закону №4265 "Про державну реєстрацію геномної інформації людини", встановлюються дві категорії: обов’язкова державна реєстрація та добровільна як для громадян України, так і для іноземців. Вона є платною. А обов’язкова виконується коштом держави.

Обов’язкова реєстрація стосується, зокрема, осіб, які притягувалися до кримінальної відповідальності за певними категоріями злочинів і щодо яких є вирок суду. Це умовний захід превенції.

Бондаренко розповів, що також на період дії воєнного стану відбирається зразок ДНК у військовослужбовців, правоохоронців, інших категорій ризику.

"Адже ми маємо втрати внаслідок збройної агресії, і повинні ідентифікувати загиблих, у тому числі й цивільних. Питання чіткої ідентифікації людей ми повинні забезпечувати. Саме завдяки цьому інструменту це буде реалізовано. Така практика у європейських країнах, США. Дані військовослужбовців спочатку заносять до особових справ, а в реєстр вже у тому разі, коли необхідно провести заходи з ідентифікації", — зазначив заступник міністра МВС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ