Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МЗС: Росія порушує Конвенцію ООН з морського права

Росія порушує Конвенцію ООН з морського права, здійснюючи розробку природних ресурсів у територіальному морі та континентальному шельфі України, вважають в українському МЗС. Таку заяву оприлюднило МЗС України у відповідь на переміщення бурових установок для видобутку вуглеводнів у територіальних водах неподалік Одеси.

"Розцінюємо зухвалу зміну російською стороною розташування у Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 та нафтовидобувної платформи "Таврида", які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного грабежу майна і природних ресурсів", - йдеться у заяві МЗС.

МЗС закликало негайно припинити "міжнародно-протиправні діяння", надати гарантії та повернути майно Україні.

"Вишки Бойка"

Нещодавно стало відомо, що Росія транспортувала дві бурові вишки "Чорноморськнафтогазу" "Петро Годованець" та "Україна" у "власні територіальні води" з Голіцинського та Одеського родовищ, які Україна називає власними територіальними водами.

Розцінюємо зухвалу зміну російською стороною розташування у Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 та нафтовидобувної платформи "Таврида", які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного грабежу майна
Заява МЗС України

Про переміщення стало відомо через інцидент з турецьким судном, який стався під час транспортування.

Київ називає бурові установки "Петро Годованець" та "Україна" незаконно захопленими під час анексії Криму.

Сучасні бурові установки для видобутку вуглеводнів Україна купила 2011 року за 800 мільйонів доларів, а відомими вони стали через звинувачення у корупції при їх закупівлі на адресу міністра енергетики Юрія Бойка.

Під час анексії Криму установки також були захопленні, хоча географічно розташовувались ближче до Одеси, аніж Криму.

Як заявив самопроголошений керівник Криму Сергій Аксьонов, установки транспортували через загрозу теракту.

Замість вишок на родовища поставили бурову установку "Таврида".

Протистояння кораблів країн

У понеділок прикордонна служба ФСБ Росії направила сторожовий корабель для захисту бурових установок "Чорноморнафтогазу" на шельфі Чорного моря.

"Для забезпечення безпеки судокоманди бурової установки "Таврида", а також захисту та охорони економічних інтересів РФ, у цей район було спрямовано прикордонний сторожовий корабель II рангу "Аметист", - цитує "РИА Новости" прес-службу ФСБ Росії.

За даними відомства, у вівторок прикордонний корабель України вирушив до об'єктів "Чорноморнафтогазу" на Голіцинському газоконденсатному родовищі та зробив фото і відео.

Також, за даними російського відомства, в районі Одеського та Голіцинського родовищ команда сторожового корабля Росії виявила два військові кораблі ВМС України.

Як повідомила у вівторок Держприкордонслужба, українські прикордонники провели моніторинг надводної обстановки у територіальному морі та виключній (морській) економічній зоні України.

У зв'язку з переміщенням бурових ДПС заявляє про порушення норм міжнародного права.

У червні прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна подала до Європейського суду з прав людини позови щодо анексії Криму. Їхня сума становить більше ніж 1 трильйон гривень і стосується, зокрема, об'єктів "Чорноморнафтогазу".

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ