Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МЗС України щодо меморіальної дошки в селі Гута Пеняцька

2 вересня 2020 року відбулася телефонна розмова міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби та Республіки Польща Збігнєва Рау. Однією з ключових тем дискусії була проблема спільного минулого. Зокрема події навколо встановлення неподалік пам'ятника в Гуті Пеняцькій (Бродівський район, Львівська область) меморіальної дошки. Про це повідомляють у пресслужбі МЗС України.

Трагічні події у селі Гута Пеняцька у лютому 1944 року – це спільна пам’ять, спільна історія, спільна молитва українців, поляків та євреїв, які мешкали у цьому селі. Гута Пеняцька – це один із символів примирення між нашими народами. У 2009 році президенти України та Польщі вклонилися цьому, освяченому невинною кров’ю, місцю. 

У зв’язку з нещодавно встановленою неподалік пам’ятника загиблим в Гуті Пеняцькій у 1944 році меморіальною дошкою міністри  закликали не політизувати питання трагічних сторінок спільного історичного минулого українського і польського народів та не допустити війни пам’ятників. Будь-які спірні моменти слід вирішувати виключно у площині практичної співпраці та діалогу фахівців-істориків двох країн.  

Міністри погодились, що нашим спільним завданням є недопущення впливу історичного минулого на добросусідський характер українсько-польських відносин та позитивну динаміку розвитку стратегічного партнерства між Україною і Польщею.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ