Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Alfa Jazz Fest приїдуть володарі 60 Grammy

Світові зірки джазу у Львові. З 25 до 29 червня 2015 року у Львові відбудеться ювілейний міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest. Вп’яте на трьох сценах в центрі Львова виступатимуть кращі джазові виконавці США, Європи та України. Загалом – володарі 60 статуеток Grammy, повідомила прес-0служба Львівської міської ради.

«Живемо в дуже не простий час в країні і нам дуже важлива підтримка та розуміння. Я дякую усім музикантам, які приїхали та ще приїдуть, загалом це володарі приблизно 60 статуеток Grammy. Я не можу собі пригадати, коли за часів незалежної України таке було. Це дуже важливо, що вони є сьогодні тут, адже потрібно показати усьому цивілізованому світу, що ми є відкриті, показати, наскільки ми любимо життя та любимо демократію. Це дуже не простий час, але я дуже радий, що вони знайшли можливість і вони разом з нами тут. Я бажаю усім хорошої музики, вільної музики, я переконаний, що ця музика дасть багато добрих думок та ідей. Дякую організаторам, тому що кожного року проводити такий захід не просто, і дійсно, цей п’ятий фестиваль і по якості, і по складу учасників - унікальний. Тому дякую усім за підтримку та бажаю доброго дня та хорошої музики», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Довідка.

Alfa Jazz Fest – міжнародний джазовий фестиваль, який щорічно відбувається в Україні у Львові, в червні. Перший фестиваль відбувся в 2011 році. Організатор фестивалю - ТзОВ «Леополіс Джаз», творчий куратор – джазовий експерт Олексій Коган. В Консультаційну раду фестивалю входять відомі люди, серед яких музикант Святослав Вакарчук.

Серед хедлайнерів Alfa Jazz Fest 2015 легендарний джазовий гітарист Джордж Бенсон, відомий кубинський музикант Пакіто Д’Рівера, молода і харизматична японська піаністка Хіромі, яка виступить у Львові в складі свого найвідомішого проекту The Trio разом з не менш знаменитими партнерами – басистом Ентоні Джексоном і барабанщиком Саймоном Філліпсом, екс-партнери Майлза Дейвіса гітарист Майк Стерн і саксофоніст Білл Еванс вийдуть на сцені в складі супергрупи The Mike Stern/Bill Evans Band, участь в якій беруть басист Том Кеннеді та барабанщик Стів Сміт. Найбільш очікуваними для шанувальників джазу стануть виступи живих легенд імпровізаційної музики – піаніста і клавішника Хербі Хенкока, а також саксофоніста Вейна Шортера, який виступить в Україні вперше в складі Wayne Shorter Quartet – найкращої, на думку багатьох провідних джазових критиків, сучасної акустичної джазової групи. ЇЇ учасниками також є піаніст Даніло Перес, контрабасист Джон Патітуччі і барабанщик Браян Блейд.

Не випадково в такий період історії України її одночасно відвідають Вейн Шортер та Хербі Хенкок – двоє засновників та членів правління Міжнародного комітету артистів за мир (ICAP). В своєму зверненні, написаному спеціально для української публіки, володар премії Grammy за особливий вклад в розвиток музики Вейн Шортер говорить, що їде в Україну для того, аби підтримати нашу країну в такий непростий час.

Не менш зірковим буде склад музикантів, які виступатимуть на сценах в центрі міста - на площі Ринок (25-29 червня) та біля Палацу Потоцьких (27-29 червня). Серед інших виступить нова суперзірка британського джазу - піаніст та вокаліст Ентоні Стронг. А закривати фестивальну програму на площі Ринок буде популярна шведська група Dirty Loops, яка прославилась по всьому світу оригінальними ф’южн-каверами поп-хітів.

В 2015  році буде представлена широка географія учасників фестивалю, вперше виступить така кількість представників Великобританії, познайомлять публіку зі своєю творчістю представники Німеччини, Австрії, Франції, Польщі, Куби, Японії, Швеції. Традиційно велика кількість музикантів приїде з «батьківщини джазу» – Сполучених Штатів Америки.

Україну на фестивалі представить 7 проектів, які працюють в різних жанрах. Публіку чекає концерт нового блюзового тріо Sliding Holders з Києва; харківський Acoustic Quartet і вокалістка Анна Чайковська представлять нову фольк-джазову програму; французький джаз 30-х років виконає проект Urban Gypsy; прозвучить оригінальна музика львівського квартету Юрія Середина, столичних DOGMA Trio та квінтету Олексія Саранчина. Честь відкривати ювілейний п’ятий фестиваль Alfa Jazz Fest 2015 випала найкращому джазовому оркестру України - Dennis Adu Big Band.

Всього за 5 днів фестиваль відвідають більше 100 музикантів з 10 країн світу.

Окрім концертів, гостей фестивалю чекає насичена програма спеціальних заходів Alfa Jazz Fest 2015. Серед них один із корифеїв українського джазового руху Леонід Гольдштейн проведе серію джазових кінопоказів. Кожен з трьох показів, які відбудуться з 26 по 28 червня о 16:00 год в Парку Культури ім. Б. Хмельницького, буде присвячений легендам джазу та блюзу – Еллі Фітцджеральд (Ella Fitzgerald), Мадді Вотерсу (Muddy Waters) та Чарлі Паркеру (Charlie Parker). Тележурналіст і автор унікальної телепрограми «35 хвилин джазу» представить гостям фестивалю раритети зі своєї великої колекції джазового відео. Відвідати кінопокази усі охочі зможуть безкоштовно.

Вже традиційно в час проведення фестивалю заплановані творчі зустрічі відомих джазменів з українськими музикантами. Так, 26 травня о 12:00 год відбувся майстер-клас легендарного саксофоніста і кларнетиста Пакіто д’Рівери (Куба), а 27 травня о 12:00 своїм творчим досвідом поділиться кларнетист Арун Гош (Великобританія). А після вечірніх концертів музичне життя у Львові не завершиться, адже далі музикування буде продовжуватись у форматі джем-сешнів в клубах міста.

Для тих, хто не матиме змоги приїхати до Львова на фестиваль, організатори подбали про можливість переглянути концерти в інтернеті. Користувачі сервісу YouTube 26 та 27 червня зможуть дивитись виступи з головної сцени фестивалю Mike Stern/Bill Evans Band, Хербі Хенкока, Пакіто Д’Рівери, Wayne Shorter Quartet в режимі реального часу.

Цього року Alfa Jazz Fest долучиться до реалізації благодійних проектів міста Львова. Завдяки  партнерам фестивалю та кожному слухачу, який придбав квитки на цьогорічні концерти, оргкомітет має можливість реалізовувати благодійні ініціативи. Серед них буде закуплено медичне обладнання для створення відділення реабілітації у комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги у Львові (вул. Миколайчука, 9), а також побудовано дитячий майданчик в Парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького.

Alfa Jazz Fest – міжнародний джазовий фестиваль, який щорічно відбувається в Україні у Львові, в червні. Перший фестиваль відбувся в 2011 році. Організатор фестивалю - ТзОВ «Леополіс Джаз», творчий куратор – джазовий експерт Олексій Коган. В Консультаційну раду фестивалю входять відомі люди, серед яких музикант Святослав Вакарчук.

Щорічно фестиваль відвідує більше 40 тисяч гостей з України та іноземних країн. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ