Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Балканах зростає напруга через мігрантів

На Балканському півострові зростає напруга серед тисяч мігрантів, на шляху яких виникають нові адміністративні перепони. Люди намагаються потрапити у Німеччину, Австрію та північні країни Євросоюзу.

Хорватія звернулася до свого північного сусіда Словенії з проханням пропускати 5 тис. мігрантів щодня, однак словенська влада відповіла, що зможе примати лише половину від цієї кількості.

Як наслідок, багато мігрантів скупчилося на хорватсько-сербському кордоні.

Влада Хорватії заявила, що за таких обставин у хорватських таборах для мігрантів вже за кілька днів може просто не вистачити місць для всіх новоприбулих.

У неділю переповнені автобуси повертали назад до Сербії, через що виникали конфлікти між розчарованими мігрантами та поліцією.

Багато людей змушені були провести ніч, очікуючи у холоді під дощем.

Раніше Угорщина з міркувань безпеки закрила свої кордони з Сербією та Хорватією, через що мігранти змушені були обирати довший маршрут через Словенію.

У Словенії обмеження щодо прийому мігрантського потоку пояснюють тим, що Австрія, куди прямують біженці, приймає лише 1,5 тис. людей на день.

"Словенія не може приймати необмежену кількість мігрантів, якщо ми знаємо, що вони не зможуть продовжити свою подорож", - пояснив словенський міністр внутрішніх справ Бостьян Севіч.

"Якщо ми прийматимемо 5 тисяч мігрантів щодня, це означатиме, що за десять днів їх у Словенії буде 35 тисяч. Це не прийнятно", - додав пан Севіч.

5 тисяч мігрантів змушені були провести холодну ніч у транзитному таборі біля міста Опатовач на сході Хорватії. А з сербського боку кордону тисячі біженців протягом всієї неділі залишалися у автобусах, які не пропускали на хорватську територію.

"Ми чекаємо тут годинами в автобусах. Дуже холодно. Ми змушені надягати багато футболок. Діти також мерзнуть. Немає їжі", - жаліється Мохаммед Самін з Афганістану.

Агентство ООН з питань біженців заявило, що новий маршрут через Словенію створює нові випробування для біженців.

Мігранти, більшість з яких їдуть з Афганістану, Сирії та Іраку, вже провели кілька тижнів у дорозі через Туреччину, Грецію, Македонію та Сербію.

Від початку року в Європу вже прибуло понад 600 тис. біженців з Близького Сходу та Північної Африки.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ