Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

На Форумі місцевого розвитку презентували пілотний проект ЄС для регіону Карпат

Регіональна політика згуртовує Європейський Союз. Про це під час панельної дискусії «Регіональний розвиток в Карпатах»: спільні ініціативи» зазначила модератор дискусії, народний депутат України Оксана Юринець. Повідомила прес-служба Львівської облради.

Панельна дискусія розпочалась із презентації пілотного проекту ЄС для регіону Карпат, який презентував голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

За його словами, Європейський Союз здійснює різносторонню підтримку реформ в Україні як у рамках інструментів макрофінансової підтримки, так і в рамках багатосторонніх програм транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства.

Як повідомив Олександр Ганущин, у рамках європейської регіональної політики на 2014 – 2020 роки всі прилеглі до України карпатські регіони держав-членів ЄС (Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії) належать до менш розвинених регіонів і, відповідно до політики конвергенції, що має на меті зменшення диспропорцій у соціально-економічному розвитку, розмір співфінансування реалізованих проектів становить до 85% від загального бюджету.

«У фінансовій перспективі 2014 – 2020 років вперше за історію Європейського Союзу в рамках прямих бюджетних відносин на втілення регіональної політики в контексті цілей Стратегії Європа-2020 Європейська Комісія надає більше коштів регіонам, ніж державам. Передумовою підписання територіальних контрактів на реалізацію регіональних операційних програм є наявність регіональних стратегій розвитку та стратегій «розумних» спеціалізацій, здатних забезпечити конкурентоспроможність регіону. Використання принципу субсидіарності в імплементації регіональної політики ЄЄ спричиняється до посилення ролі регіонів, ефективного та рівномірного використання коштів ЄС для нівелювання диспропорцій у соціально-економічному розвитку. Тим не менше, у рамках існуючих фінансових інструментів Європейського Союзу для України не існує аналогу подібних програм, котрі мають регіони країн-членів ЄС», – повідомив голова облради.

За його словами, з огляду на процеси європейської інтеграції, особливо в контексті виконання Угоди про Асоціацію, а також доцільність використання європейського досвіду реалізації регіональної політики задля посилення конкурентоспроможності українських регіонів, пропонується ініціювання перед ЄС пілотного проекту в рамках Угоди про Асоціацію України з ЄС у сфері регіонального розвитку фінансовій перспективі ЄС після 2020 року, планування котрої розпочинається, у тому числі в рамках Європейської Політики Сусідства (чи її аналогу).

«Беручи до уваги наявні практики реалізації регіональної політики Європейського Союзу шляхом безпосередньої взаємодії між Європейською Комісією та регіонами ЄС (прямі бюджетні відносини в частині імплементації регіональних операційних програм), доцільно ініціювати розробку та впровадження після 2020 року пілотної програми для регіону Карпат у рамках Європейської політики сусідства на тих же засадах, на яких реалізуються регіональні операційні програми. За зразок варто взяти Операційну Програму “Східна Польща”, що реалізується у п’яти прикордонних з Україною, Білоруссю та Росією воєводствах Польщі, котрі характеризуються низькими в порівнянні з іншими регіонами ЄС показниками соціально-економічного розвитку. Бюджет вказаної програми на 2014 – 2020 роки становить 2 353 млн євро. На конкурсних та позаконкурсних засадах у рамках програми втілюються проекти в таких пріоритетах як підприємництво, сучасна транспортна інфраструктура та понадрегіональна залізнична інфраструктура. Така ініціатива матиме на меті підтримку регіонального розвитку в рамках Карпат та зменшення диспропорцій у показниках соціально-економічного розвитку в спільній екосистемі на зовнішньому кордоні ЄС», – повідомив Олександр Ганущин.

Під час дискусії обговорили розвиток Карпат у чотирьох областях Західної України.

Як наголосила Оксана Юринець, сьогодні Карпати об’єднують усіх, проте вони можуть об’єднати й інші держави. Львівська область виступає певним локомотивом у цьому об’єднанні, але усі області Західної України є рівноправними партнерами.

Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар наголосив на тому, що зараз Україна має реальну можливість розробити модель залучення ЄС на регіональний рівень.

«Цей досвід може бути використаний і для інших країн. Ми будемо початківцями, а вони потім використають модель нашої співпраці», – повідомив Василь Боднар.

Він також наголосив на необхідності розвитку нових прикордонних пунктів пропуску як елементу розвитку інфраструктури із ЄС.

Член правління Підкарпатського воєводства Республіки Польща Пьотр Пільх наголосив, що Карпати є величезним потенціалом, який наразі не є використаним.

З його слів, наразі кордон не об’єднує усіх жителів Карпат, проте тільки поки що він заважає усім вільно пересуватись.

«Ми бачимо великий потенціал через залізничне сполучення, адже поїзди, які приїжджають до Перемишля, є повністю заповненими. Люди не хочуть стояти у черзі на кордоні, а приїхати у Перемишль за півтори години і одразу пересісти на регіональні польські потяги. Це факт – це величезний виклик для обох урядів наших країн», – повідомив Пьотр Пільх.

Він також відзначив, що і поляки хочуть активно подорожувати в Україну.

Тому, каже він, на прикордонних пунктах пропуску потрібно активніше розвивати і вело-, і пішохідний рух, адже такий наразі є тільки на пункті пропуску у Медиці.

Президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях відзначив, що Європейський Союз планує свою політику на 7-10 років вперед, тому важливо писати Стратегію розвитку Карпат саме із перспективи інтеграції розвитку чотирьох областей на період із початку 2020 року.

Голова Вижницької райради Михайло Андрюк додав, що регіональний розвиток Карпат – це спільне майбутнє усіх чотирьох областей Західної України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ