Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На географічному факультеті ЛНУ відкриють унікальну аудиторію

10 червня 2024 року о 14:00 год. на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Дорошенка, 41) відбудеться відкриття та освячення аудиторії, яка присвячена постаті професора Миколи Назарука.
Географічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Як повідомляє пресцентр університету, 26 аудиторія особлива тим, що у ній вдалося відновити унікальні розписи часів Греко-католицької богословської академії, які з кінця 1940 років перебували під товстим шаром штукатурки. Центральним елементом настельного розпису є зображення голуба з німбом, який у християнській традиції символізує сходження Святого Духа. Авторами розписів є Павло Ковжун, Святослав Гординський та Ярослава Музика.  Над реставрацією та відновленням розписів працювали реставратори під керівництвом художника-реставратора монументального живопису ІІ категорії Ірини Гірної.

Крім того, аудиторію максимально зручно обладнали для забезпечення комфортного освітнього процесу та проведення наукових конференцій, водночас зберігши неповторний стиль давнини й академізму.

В аудиторії постійно розміщуватиметься поличка із працями Миколи Назарука – відомого українського вченого, професора кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Миколи Назарука, який відійшов у Вічність 31 липня 2023 року. Своєю плідною науково-педагогічною діяльністю Микола Назарук здійснив вагомий внесок у розвиток як Львівського університету, так й української освіти та науки загалом. За роки професійної діяльності Микола Назарук підготував понад 150 наукових та навчально-методичних праць, а його дослідницькі пошуки стали фундаментом для формування та відбудови соціоекосистем великих міст, зокрема – Львова.

Додамо, що приміщення географічного факультету Університету має свою цікаву й захопливу історію – його побудували у 1889 році за проєктом Сильвестра Гавришкевича, як один із корпусів Львівської греко-католицької духовної семінарії. У 1926 році ректором Духовної семінарії став професор догматичного богослов’я, доктор о. Йосиф Сліпий. У 1929 році з ініціативи митрополита Андрея Шептицького на базі Духовної семінарії створено Греко-католицьку богословську академію, першим ректором якої був Йосиф Сліпий. Після того, як 1939-го радянська влада закрила семінарію, її приміщення перейшли у власність Університету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ