Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На комунальній землі та частині лісу виявили віллу-самобуд

У Львові на комунальній землі виявили незаконну будову Гринкевичів, споруджену з численними порушеннями. Про це повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.
Фото - ЛМР

Про це йдеться в повідомленні на сайті ЛМР. 

«Басейн там, де мали би бути сади. Особняк, що своїм подвір’ям заліз на землі природо-заповідного фонду. Захоплення двох комунальних ділянок та самовільна дорога через ліс. І, звичайно, без жодного дозволу. Ну, від структур ЛМР точно. Так родина Гринкевичів розбудовувалася у Львові.

Про віллу-самобуд фактично посеред лісу ми дізналися із запиту від журналістів. Зрештою, і не дивно. Щодо оформлення чи оренди землі, як і стосовно дозволів на спорудження будинку власники до Львівської міської ради не звертались. Все самі, своїми силами, так би мовити», – розповів Любомир Зубач.

У департаменті містобудування перевірили документи, а посадовці управління держконтролю за використанням землі виїхали з обстеженням на місце.

Йдеться про район вулиці Тракт Глинянський, вулиці Лодія – Наступальна. Це колишні землі садового товариства Споживче товариство «Пролісок», які були передані в приватну власність ще 1998 року.

«Це фактично у лісі і до цих ділянок нема міської дороги. Туди можна потрапити хіба через подвір’я сусідів і то не на авто, або ж через ліс.

Очевидно, щоб збудувати цілу віллу на сотні квадратних метрів, потрібен був заїзд для будівельної техніки. І саме для цього, так виглядає, просто посеред лісу прорубали дорогу.

Отож, на одному з фото – план-схема ділянок щодо будови, яка нас цікавить.

Ділянки 1, 2, 3, 4 – у власності Світлани Гринкевич та Ірини Федак – дружини та тещі Ігоря Гринкевича.

Будинок збудовано на ділянці 2 площею 9,5 соток землі, але він там трохи не помістився і зайняв частину ділянки 3.

У порядних господарів біля будинку має бути басейн. Він розташувався на ділянці 4. І через свої габарити попередньо заліз на ділянку 5. А вона – комунальної власності. Але це питання ще потребує додаткового вивчення геодезистів.

У будівельних реєстрах – жодних будівельних паспортів чи дозволів на будівництво. Наша міська інспекція нічого точно не видавала, але і не знайшла, щоб видавав Київ.

Три з чотирьох ділянок у власності родини Гринкевичів з 2019 року, тільки одну, під номером 2, вони придбали вже під час війни, у серпні 2022-го.

Теперішнє цільове призначення ділянок 1 і 2 дозволяє будувати будинок. Але є питання до того, як воно було змінено, адже до ділянки елементарно нема жодних під’їздів для пожежної чи швидкої, як того вимагають державні будівельні норми.

Ділянки 3 і 4 – призначені під колективне садівництво і ніхто цього не змінював, тобто будувати на них точно не можна, але там уже залили чимало бетону – очевидно, під такий собі «невеличкий» басейн із джакузі.

Ділянка 6 на план-схемі позначена зеленим кольором. Орієнтовно 21 сотка - це все захоплені державні землі ДП «Львівський Лісгосп». Тобто це ліс і землі природно-заповідного фонду, на якому не можна нічого робити, тим паче рубати дерева, щоб поставити огорожу чи прокласти дорогу. Але саме це зробила родина Гринкевичів. До слова, захоплення земель державної власності – це кримінальна відповідальність.

Ділянка 5 і 10 – це міські землі, їх ми умовно позначили червоним. Без жодних дозволів, зайняли і фактично користуються комунальною землею і на обох комунальних ділянках встановили металеві огорожі. За результатами обстеження нашої комісії держуправління контролю за землями, площа цих самовільно зайнятих земель – 0,28 га», – розповів Любомир Зубач.

Львівська міська рада вже скерувала листи в усі можливі інстанції, аби ті вжили заходів відповідно до своїх повноважень. Це, зокрема, Держгеокадастр, Державна екоінспекція та Нацполіція, а також Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства та Філія «Львівського лісового господарства» ДCГП «Ліси України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ