Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На кордоні Киргизії і Таджикистану спалахнула військова сутичка: що відомо

На кордоні Киргизії і Таджикистану спалахнув новий військовий конфлікт з жертвами, який розпочався зі встановлення камер відеоспостереження на спірній ділянці кордону.

Про це інформує РБК-Україна.

28 квітня обстановка загострилася і сьогодні триває ескалація.

За версією Киргизії, конфлікт виник після того, як на території ділянки "Головний водорозділ" таджицька сторона встановила відеоспостереження на стовпах ЛЕП.

На думку Таджикистану, до конфлікту підбурювали громадяни Киргизії на чолі з головою району Баткен Оразовим Акилбеком.

Втім, обидві сторони сходяться на тому, що конфлікт стався після встановлення камер Таджикистаном. Оскільки ця ділянка кордону спірна, то киргизька сторона вважає, що це зробили незаконно. Таджики стверджують, що мають на це право.

Ділянка кордону спірна, адже згідно з картами 1924-1927 років та 1989 року, водорозподільний пункт "Головний" належить Таджикистану. Він знаходиться у верхів'ях річки Ісфара і використовується доя зрошення і водопостачання прикордонних районів Таджикистану, Киргизії та Узбекистану.

У четвер, 29 квітня, обстановка загострилася. За версією киргизької сторони, громадяни Таджикистану стала закидати камінням громадян Киргизії та їхні будинки. У зв'язку з цим постраждали 17 осіб, один з постраждалих помер.

Таджикистан заявляє про вісім постраждалих зі свого боку. Повідомляється, що у них здебільшого вогнепальні поранення. За заявою прикордонників, саме киргизька сторона першою відкрила вогонь.

Узбекистан вже запропонував свою допомогу у врегулюванні збройного конфлікту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ