Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Київщині малюк захворів на правець та перебуває у комі

В обласній лікарні в Боярці бореться за життя Кирило Овдій. Малюкові лише два рочки і вісім місяців, а вже майже тиждень він у реанімації на апараті штучного дихання в стані штучної коми, - передає ТСН

Це був єдиний спосіб припинити безперервні болючі судоми та запобігти загрозі зупинки дихання. Мама від правця сина не вакцинувала свідомо, а лікарів не слухала, хоча вакцини були. Що краще не вакцинувати до трьох років – вичитала в інтернеті. «Я збиралася це все зробити... Якби це все знати – ой... Думала, може, минеться. Не робіть таких помилок, як я», - каже вона.

Кирилові вкололи протиправцеву сироватку, але вона діє лише на токсини в крові та безсила проти тих, що вже встигли проникнути в нервову систему. Прогнозів медики не роблять, кажуть лише, що стан тяжкий – загроза смерті зберігається, якщо токсин викличе параліч серцевої мускулатури. Малюка планують тримати на апаратах щонайменше протягом трьох тижнів.

Правець – смертельна інфекційна хвороба, що вражає нервову систему і паралізує кінцівки. Що нею можна заразитися лише через велику рану й пряме потрапляння землі - лікарі вважають не зовсім правильним. Бо інколи достатньо буває навіть мікротравми, а збудник може бути на траві, на підлозі, в піску чи транспорті.

За 2018 рік зафіксовано 17 випадків недуги, один із них був смертельний. Інфекціоністи прогнозують збільшення випадків хвороби через людську легковажність та наполягають, що вакцинуватися потрібно як дітям, так і дорослим, останнім - щодесять років.

Українці забезпечені ліками від ботулізму та правця

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ