Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На лікування одного Чорнобильця Держава Україна виділяє 5,5 грн на місяць

У Львівській області на диспансерному обліку перебуває 8 тис. 495 осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, з них 2 тис. 831 – це діти. Всього на Львівщині налічується 10 тис. 615 осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Про це сьогодні, 22 квітня, повідомила Тетяна Пошивак, головний лікар Львівського державного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення. Водночас голова ГО «Союз чорнобильців України» у Львівській області Всеволод Смеричинський повідомив,що держава на одного чорнобильця виділяє 5,5 грн на місяць.
Науковий центр радіаційної медицини АНУ провів дослідження, результати якого засвідчили, що в Україні з 1988 року по 2007-ий частка здорових людей серед учасників ліквідації аварії на ЧАЕС зменшилась із 67,6% до 4,08%, а частка хворих на хронічні захворювання збільшилась з 12,8% (1988р.) до 81,4% (2007р.)
Зокрема частка здорових людей серед ліквідаторів у Львівській області становить 4,9%, серед евакуйованих із зони відчуження – 5,7%, а серед переселених – 9,3%.

«Серед чорнобильців особливо зростає показник первинної інвалідності. Тут на першому місці серед захворювань – серцево-судинні патології, далі – хвороби органів дихання, а потім –новоутворення та захворювання крові. Високою залишається, як в Україні загалом, так і на Львівщині зокрема, захворювання щитовидної залози, передусім серед ліквідаторів та евакуйованих», – зазначила Тетяна Пошивак.

Зазначимо, що згідно з Державною програмою медико-соціального забезпечення постраждалих від аварії на ЧАЕС їм медикаменти повинні видаватися безкоштовно. Однак, Тетяна Пошивак заявила, що на це бракує коштів. «Якщо діагностична база є достатньою, то на необхідні лікарські засоби бракує коштів».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ