Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

На Львівщині лісники майнили крипту коштом держави

ДБР викрило на Львівщині підпільну криптоферму, яку організувало керівництво філії держпідприємства «Ліси України». Про це повідомили в пресслужбі ДБР.

Працівники ДБР викрили діяльність підпільного дата-центру з майнінгу криптовалют, що облаштували в службових приміщеннях філії "Рава-Руське лісове господарство" ДСЛП “Ліси України”.

Організували криптоферму колишній директор, який зараз очолює іншу філію, його заступник, який нині обіймає посаду директора, головний бухгалтер та інші відповідальні особи.

Понад рік тому у державній установі встановили технологічне обладнання, що забезпечило роботу нелегального майнінг-центру. Згенерована криптовалюта зберігалася у спеціально створених криптогаманцях посадовців.

Кошти за витрачену електроенергію сплачувало державне підприємство, а зловмисники отримували чистий прибуток.

За попередніми підрахунками, збитки склали понад 1,5 млн грн, а фігуранти заробили на цьому щонайменше 4 млн грн.

Також, через систематичне перевантаження комунальних мереж відбувалося знеструмлень та масштабні перебої з енергопостачанням житлових об’єктів і критичної інфраструктури.

Під час проведення слідчих дій в службових приміщеннях Філії "Рава-Руське лісове господарство" виявили та вилучили технологічне обладнання, що забезпечувало діяльність майнінг-центру, а саме: флеш накопичувачі, комп’ютери, ноутбуки, мобільні телефони, відеокарти, блоки живлення, материнські плати, процесори, жорсткі диски, SSD накопичувачі, охолоджувачі для процесорів, перехідники, сервери та диски на яких зберігається безперебійне відеоспостереження, а також документи, що підтверджують злочинну діяльність.

Орієнтовна вартість вилученого обладнання та комп’ютерної техніки становить понад 3 млн грн.

Розпочато кримінальне провадження за фактом розтрати державного майна (ч. 4 ст. 191 КК України). Передбачене статтею покарання - позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Слідчі дії тривають, встановлюється причетність інших осіб до злочинної схеми. Призначено низку експертиз.

Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська обласна прокуратура.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ