Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині напрацюють зміни до програми охорони історико-культурної спадщини

У середу, 10 травня, комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради розглянула низку питань щодо функціонування і порятунку об'єктів історичного значення на Львівщині.

Про це інформують у Львівській обласній раді.

Керівник КЗ ЛОР "Адміністрація історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" Володимир Шелеп поінформував про результати діяльності закладу. У 2022 році у закладі побували 4024 відвідувачів. У 2023 році відвідали заповідник 2516 осіб. Крім того, заповідник провів майстер-класи та лекції в навчальних закладах Львівщини, організував екскурсії для внутрішньо переселених осіб.

Володимир Шелеп повідомив про створення археологічного скансену - музею просто неба і про ситуацію з погодженням меж заповідника. Йдеться про користувачів і власників земельних ділянок, які межують або знаходяться на території заповідника.

Під час археологічних експедицій і розкопок, працівники заповідника відшукали залишки стародавніх споруд та предмети побуту давніх слов'ян. Також було знайдено місце загибелі воїна УПА. На місці його поховання було встановлено березовий хрест.

У заповіднику планують видати книги, які не завершив загиблий на війні директор заповідника Андрій Филипчук.

На комісії обговорили ситуацію з історичними об'єктами Львівщини: з костелом та дерев’яною церквою Святого Михаїла у Комарному, палацом Балів у с. Тулиголове Львівського району.

Керівник департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько поінформувала комісію про перелік об'єктів, які планують реставрувати цього року згідно з програмою охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини.

З огляду на потребу коригування програми й необхідність внесення до списку пам'яток, які перебувають у власності Львівської обласної ради, комісія вирішила наступного тижня провести окрему нараду за участю представників управління комунального майна.

“Назріло питання внесення змін у профільну програму охорони й збереження спадщини. Зокрема в частині того, як формується перелік проєктів і заходів в рамках цієї програми. У власності Львівської обласної ради й обласної територіальної громади є дуже багато об'єктів нерухомого майна, які є пам'ятками архітектури, мають історичну архітектурну і мистецьку цінність. На жаль, область дуже часто не вміє управляти належним чином цим цінним майном. Тому ми домовилися про спільну з управлінням майном робочу нараду, для того щоби напрацювати алгоритм опіки над такими об'єктами, організувати проведення робіт з реставрації та належний догляд за пам'ятками”, - повідомив голова комісії Іван Щурко.

Наступне виїзне засідання депутатська комісія проведе у заповідниках Древній Звенигород і Стільське городище.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ