Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині обговорили питання збереження здоров’я та запобігання хворобам

Захід присвячений Всесвітньому дню здоров’я. Відтак, спікери розповіли про основи здоров’я людини, що варто робити аби зберегти здоров’я та як запобігти хворобам.

Про це повідомили на сайті ЛОДА. 

«Ніхто не застрахований від хвороб, але є існують методи профілактики, які допомагають людині залишатись здоровою. Здоров’я кожної людини – важливе, як і здоров’я цілої громади, все це має бути в комплексі. Ми маємо усвідомлювати, що йти до лікаря треба не тоді, коли заболить, а проходити щорічні профілактичні огляди. Хвороби краще попередити, аніж лікувати запущені стадії. Для цього необхідно підтримувати тісний контакт з сімейним лікарем, який направить вас в певне русло профілактики. Так, до прикладу, жінки старші 50 років мають проходити обстеження грудної залози, а чоловіки тест на ПСА. Варто контролювати рівень глюкози в крові, холестерин, тощо. Все має вирішити ваш сімейний лікар і рекомендувати певні обстеження.

Хочу зазначити, що за ініціативи Львівської ОВА відбувся конкурс між громадами, переможці якого в себе на місцях будуть проводити профілактичні огляди, спостерігати динаміку. Таким чином, зможуть виявити більшу кількість захворювань, а жителі громад – вчасно розпочати лікування», – повідомив заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Володимир Чорній.

За словами генеральної директорки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталії Іванченко, здоров’я розпочинається з того, де і як ми живемо, чим дихаємо, і яку їжу споживаємо.

«Наш центр займається дослідженням атмосферного повітря, моніторує склад води, адже люди повинні дихати чистим повітрям та вживати воду гарантованої якості. Не менш важливо притримуватись засад здорового харчування, оскільки те, що ми їмо, має великий вплив на наше здоров’я. Їжа завжди має бути збалансованою, містити жири, білки і вуглеводи у необхідній кількості. Також варто пам’ятати про надлишкову вагу і до чого вона призводить. Не забувайте про фізичну активність, завжди дотримуйтесь міри, не перевантажуйте свій організм. Все це хороша профілактика серцево-судинних захворювань, інсультів, захворювань обміну речовин.

Якщо ми хочемо жити ефективно та якісно, необхідно позбутися певних шкідливих звичок: куріння та вживання алкоголю. І таку культуру необхідно формувати з дитинства.

Аби не виникали певні хвороби важлива гігієна ротової порожнини, рук та тіла. Ми наближаємось до літнього періоду, коли будуть необхідні спеціальні умови для зберігання продуктів. Потрібно уникати приготування багатокомпонентних страв та дотримуватись правила двох годин», – зазначила Наталія Іванченко.

Також директорка наголосила, що у світі існують хвороби, які важко піддаються лікуванню, а наслідки можуть бути плачевними для людини, тому найкращий спосіб боротьби з ними це своєчасна вакцинація. Наша держава гарантує захист від 10 інфекційних хвороб, та від ковіду.

«Не слід забувати про неконтрольоване вживання антибіотиків, що призводить до резистентності і тоді ліки стають неефективними у разі нагальної потреби. Тому не займайтесь самолікуванням, вживайте препарати лише за призначенням свого лікаря. І використовуйте всі засоби захисту, які можливі, щоб профілактувати хвороби та будьте здорові», – завершила генеральна директорка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ