Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині обладнали перші 100 валідаторів для безготівкової оплати проїзду

Львівська область першою в Україні запроваджує е-квиток у приміських та міжміських автобусних маршрутах. Про це повідомили 28 липня у пресслужбі ЛОВА.
Фото: Львівська ОВА

Перші 100 валідаторів уже встановили в автобусах Рава-Руського, Самбірського та Турківського напрямків. З наступного тижня планують обладнати маршрути Львівського району.

«Процес впровадження е-квитка непростий. Одна з причин – це відсутність єдиної тарифної сітки. Наприклад, автобус Львів – Турка має орієнтовно 25 зупинок, а це різні тарифи за проїзд, тому потрібен час на підготовку. Попри це, спільно з інвестором ми вже встановили обладнання на перших 100 автобусах. Упродовж кількох місяців на всіх автобусах Львівської області встановлять валідатори, за допомогою яких можна буде сплатити за проїзд карткою, телефоном, будь-яким ґаджетом. Поки триває перехідний період, пасажири зможуть розрахуватись також готівкою. Однак, ми прагнемо повністю перейти на безготівковий спосіб розрахунку. Загалом у Львівській області є більше ніж 700 автобусів, які працюють на маршрутах, у кожному з них встановлять валідатор», – наголосив заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

Для кожної транспортної компанії створять кабінет водія. Там міститиметься інформація про кількість перевезених пасажирів за певний період, скільки з них оплатили готівкою чи скористались валідатором.

«У цьому проєкті ми застосовуватимемо GPS-технології, які дозволять пасажирам ефективно розрахувати свій маршрут. До прикладу, людина стоїть на зупинці у Львові і планує поїхати у Турку. У Google-maps вона обирає свій автобус і бачить його місце розташування, час до зупинки і це працюватиме зі всіма транспортними засобами приміського чи міжміського сполучення. З перевізниками ми пропрацювали питання дашбордів, інформаційних панелей, де б вони могли відслідковувати кожен маршрут, кількість проданих квитків. Власникам маршрутів також має бути зручно отримувати звітність, яку зараз надають водії. Не менш важливо, ми розуміємо, що не на усіх дорогах області є 3-G та 4-G покриття, тому валідатори можуть працювати без сигналу. Щойно з’явиться сигнал, вони просто синхронізуються і кошти за проїзд автоматично спишуться з карти пасажира», – зауважив заступник начальника Львівської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Кулепін.

Коли пасажир заходитиме у транспортний засіб, він прикладатиме до валідатора банківську карту. Система автоматично, згідно з тарифною сіткою відповідного маршруту, оплачуватиме проїзд. Це дозволить пришвидшити посадку пасажирів та мінімізує контакт «пасажир-водій», що дозволить останньому сконцентрувати свою увагу на кермуванні.

Пасажир матиме на вибір декілька способів оплати:

  •         Розрахуватись за проїзд банківською картою, смартфоном, смарт-годинником;

  •         Готівкою у водія, після чого пасажир отримає квиток на проїзд;

  •         Придбати одноразовий квиток на автостанціях або в електронному додатку.

Читайте також: Е-квиток на Львівщині: як оплатити за проїзд

Торік у листопаді відбувся конкурс з відбору інвестора для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у приміських та міжміських автобусних маршрутах області. Інвестором обрали компанію «Smart Tiket Technology». Запустити систему безготівкової оплати в обласних маршрутах мали 1 липня цього року, однак дату відтермінували. Причиною є те, що в процесі перемовин з перевізниками виникли додаткові запити на вдосконалення системи.

«Ми офіційно звернулися до Львівської ОВА з пропозицією перенести терміни. Після обґрунтування ситуації нам надали дозвіл і зараз ми на етапі встановлення валідаторів в автобусах. Система безготівкової оплати проїзду на Львівщині має повністю запрацювати уже в першій половині жовтня. Загальна сума інвестицій на впровадження е-квитка у Львівській області становить орієнтовно 38 мільйонів гривень. У цю суму входить закупівля валідаторів, їхнє встановлення та обслуговування», – розповів представник компанії-інвестора «Smart Tiket Technology» Олексій Шуліка.

Перші валідатори уже успішно пройшли тестування на маршрутах Рава-Руського напрямку. Пасажири розраховуються згідно з зафіксованим тарифом. Найближчим часом у планах запровадити систему «tap in/tap out».

«Ця система працює за чітким алгоритмом. При вході та при виході з транспорту пасажир повинен зареєструватися, аби система розрахувала відстань та кількість зупинок, які він проїхав. Таким чином в пасажира автоматично зніматиметься оплата за відстань, яку він проїхав. При цьому наголошую, якщо не зареєструвати час виходу, система спише з рахунку суму за весь маршрут аж до кінцевої зупинки. Львівська область буде першою в Україні, де впроваджують таку систему», – поділився директор з розвитку компанії «Реноме смарт» Валерій Сіроштан.

До кінця 2023 року буде діяти перехідний період, коли розрахуватися можна й готівкою. У наступному році Львівщина повинна повністю перейти на безготівковий розрахунок. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ