Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині пів тисячі евакуйованих дітей-сиріт: особливості їхнього влаштування у сім’ї

Львівська область від початку повномасштабного вторгнення окупанта на територію України почала активно організовувати евакуацію людей з різних областей. Однією з найвразливіших категорій, що знайшла прихисток на Львівщині є діти.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Зараз у 25 закладах Львівської області перебуває 937 внутрішньо переміщених дітей. З них 516 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На території Львівської області перебуває (внутрішньо переміщені):

  • 11 дитячих будинків сімейного типу з 95 дітьми-вихованцями;
  • 11 дітей-вихованців перебуває на території області без батьків-вихователів;
  • 7 прийомних сімей з 15 прийомними дітьми.

Діти, які отримали притулок в закладах Львівської області приїхали з Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Житомирської, Сумської та Чернігівської областей.

Під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану діти, які залишилися без батьківського піклування, а також діти, розлучені із сім’єю, тимчасово влаштовуються до чинних прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу на умовах тимчасового влаштування в межах передбаченої граничної чисельності дітей, які можуть бути влаштовані до таких форм виховання. Це відповідно до пункту 31 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою КМУ від 24 вересня 2008 року № 866 (зі змінами), 

Особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки) з дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, має бажання взяти її під опіку, подає службі у справах дітей за місцем свого проживання або за місцем виявлення дитини такі документи:

  1. заяву;
  2. копію паспорта громадянина України;
  3. документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки особи з дитиною;
  4. довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;

Водночас потрібна довідка про наявність чи відсутність судимості. Її видає територіальний центр з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання заявника або через Портал «Дія».

Якщо її неможливо отримати, кандидат в опікуни чи піклувальники подає заяву про відсутність притягнення його до кримінальної відповідальності відповідно до статей Кримінального кодексу України, зазначених у пункті 10 частини першої статті 212 Сімейного кодексу України. Відповідальність за правдивість наданої службі у справах дітей інформації щодо відсутності судимості покладається на опікунів чи піклувальників.

Після припинення надзвичайного або воєнного стану довідка про наявність чи відсутність судимості опікуна, піклувальника надається службі у справах дітей упродовж місяця.

У разі виявлення факту подання неправдивої інформації опіку, піклування може бути скасовано упродовж місяця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ