Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині планують запровадити електронний квиток

Директор управління транспорту ЛОДА Степан Рудницький у коментарі Гал-інфо розповів, що наразі йде активна робота із запровадження електронного квитка. До кінця літа планують знайти інвестора.
Фото - Гал-інфо.

Наразі триває процес підготовки нормативного акту, який дасть старт програмі АСОП (автоматизована система оплати проїзду). Нормативний акт - це проєкт розпорядження голови ЛОДА, який буде регулювати умови функціонування, правила, вимоги до запровадження електронного квитка. Наступним кроком буде положення про роботу комітету, який буде відбирати інвестора. 

“Згідно з процедурою проєкт розпорядження має бути погоджений з державною регуляторною службою України. Перший варіант цього нормативного акту вже подано, але до нього є зауваження. Ми їх опрацьовуємо,  за місяць дамо на підпис голові ЛОДА. Це стане путівником по запровадженню електронного квитка на Львівщині. Оскільки він стосуватиметься обласних маршрутів, то понад 1000 автобусів мали б обладнати необхідною технікою”, - розповів Степан Рудницький. 

Коли розпорядження буде підписане, створять конкурсну комісію, яка пропише технічне завдання по відбору інвестора. Він повинен буде закупити за свої гроші валідатори та все необхідне обладнання, включно з терміналами поповнення електронного квитка. Їх, як мінімум, треба буде 73, бо на Львівщині є 73 ОТГ.   

“Інвестор можливо не одразу все встановлюватиме, але має бути зрозумілим графік роботи. Крім того, має бути закуплене обладнання, яке зводитиме інформацію на одному сервері, щоб перевізники, місцеві ОТГ та наше управління могло аналізувати ситуацію”, -  пояснив Рудницький.

Він також додав, що зараз в області вже запроваджена диспетчеризація. Більшість транспортних засобів вже обладнанні GPS-трекерами. Проте зараз ми можемо бачити в онлайні лише транспортні засоби, а електронний квиток дозволить відстежувати реальний пасажиропотік. Це необхідно для формування тарифу. 

Крім  того, Степан Рудницький розповів, що зараз управління разом з департаментом соціально захисту працює над розробкою бази пільговиків: “В області є близько 248 тис. пільговиків. Департамент соціального захисту зараз формує реєстр цих осіб, і коли буде інвестор, ми запустимо проєкт видачі соціальних карт. Ці карти виконуватимуть функцію нульового квитка. Відшкодування пільгових перевезень здійснюватиметься з бюджетів ОТГ. Цього року область передбачила 1,5 млн на відшкодування пільгових перевезень. Це невелика сума, але разом з місцевими бюджетами вона становить приблизно 146 млн. Найбільше коштів передбачила Стрийська ОТГ - 28 млн, але є й такі ОТГ, які на відшкодування грошей не заклали взагалі. Якщо взяти 146 млн і поділити на кількість пільговиків в області, то наразі виходить, що місцеві бюджети заклали 589 грн на рік на пільговика. Це надзвичайно мала сума з огляду на те, що вартість квитка в області становить 70-100 грн”. 

Щодо термінів запровадження електронного квитка, Степан Рудницький зазначив, що в кращому випадку з початку осені зможемо мати інвестора.  До нового року в управлінні сподіваються побачити дію квитка хоча б у тестовому режимі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ