Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині понад 8 тис. осіб обстежили на меланому

Понад 8 тисяч осіб на Львівщині обстежили в межах профілактичної акції з нагоди Всеукраїнського Дня боротьби з меланомою, повідомили у прес-службі Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Загалом впродовж акції було обстежено 8 326 осіб, йдеться в повідомленні.

У обстежених переважно діагностували  новоутвори шкіри із доброякісним перебігом, такі як пігментні невуси, ангіоми, папіломи, дерматофіброми, тощо).

Попередньо виявлено меланому у 15 осіб,  рак шкіри – у 60 випадках (в тому числі базаліом), інші злоякісні патології шкіри – 274 особи. До онкологічного закладу скеровано на подальше обстеження та лікування  249 пацієнтів (в тому числі з диспластичними синдромами та невусами). 

Мета соціальної акції - привернути увагу людей до небезпеки, провести обстеження для раннього виявлення раку шкіри, що має вирішальне значення для збільшення шансів перемогти хворобу.

Ініціаторами проведення цих заходів в Україні є кафедра дерматології та венерології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, Українська асоціація лікарів – дерматовенерологів та косметологів, Інститут дерматокосметології доктора Богомолець, громадська організація «Стоп меланома».

Нагадуємо, що небезпеку родимки можна оцінити згідно алгоритму АКОРД, де А — асиметрія родимки , К — край родимки, коли він стає нерівний, О — окрас, коли він змінюється, Р — розмір, коли він збільшується і Д — динаміка — поява кровоточивості чи інші зміни. Чим більше таких ознак присутні в родимці, тим швидше треба звертатися за консультацією! 

 Профілактичні заходи є невід'ємною складовою успішної медицини. Адже, як відомо, хворобі легше запобігти, а ніж лікувати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ