Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині порушники карантину щиро каються та отримують усні зауваження

Як свідчать матеріали Єдиного державного реєстру судових рішень, розгляд більшості адміністративних протоколів, які потрапляють в місцеві суди Львівської області після посилення в Україні карантинних заходів, і надалі закінчується «відмовними» рішеннями.

В основому – через неналежне оформлення протоколів, відсутніть складу адміністративного правопорушення або у зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Водночас спостерігається нова тенденція: порушники карантину, протоколи щодо яких були оформлені належним чином, у судових засіданнях почали визнавати свою вину, щиро каятися та у результаті отримувати за вчинене адмінправопорушення усне зауваження.

Таке рішення, зокрема, було винесено 15.04.2020 року суддею Франківського районного суду м.Львова Мартьяновою С.М. – у результаті розгляду справи за ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адмінпорушення.

Її фігурант – «тимчасовий безробітній», який, як було зазначено в протоколі, «04.04.2020 року по вул.В.Великого, 14А у м.Львові перебував у парку «Горіховий гай» та повідомив, що відпочиває, чим порушив п.2.5 Постанову Кабінету Міністрів України №255 від 02.04.2020 року».

Із постанови суду вбачається, що даний громадянин не заперечив факту вчинення ним адміністративного правопорушення, свою вину у скоєному визнав повністю. При цьому пояснив, що йому було невідомо про вищеназвану постанову Кабміну, і що надалі він «такого не повторить».

Суд врахував його пояснення, малозначимість вчиненого адмінпорушення та постановив звільнити від адміністративної відповідальності, «обмежившись усним зауваженням».

Аналогічне рішення 13.04.2020 року було винесено суддею Кам`янка-Бузького райсуду Львівської області Костюк У. І. – щодо фізичної особи- підприємця, яка «не припинила роботу перукарні та здійснювала надання перукарських послуг, чим порушила п.2.8 Постанови КМУ №211 від 11.03.2020р.».

Як вбачається із даної постанови, підприємниця у судовому засіданні свою вину визнала, у вчиненому щиро розкаялась. Пояснила, «що дійсно 13.04.2020 року лише один раз здійснила надання перукарських послуг клієнту, який дуже її про це просив, та обіцяла що таке більше не повториться». Окрім цього зазначила, що вчинила дане правопорушення через скрутне матеріальне становище, що умислу на порушення умов карантину у неї не було.

Ще одна постанова із формулюванням «звільнити особу від адміністративної відповідальності та оголосити їй  усне зауваження» була винесена 09.04.2020 року суддею Самбірського міськрайонного суду Львівської області Галин В.П. Стосується вона справи про притягнення до адмінвідповідальності продавця в магазині «Напої та тютюн» у м. Самборі, яка «не припинила роботу магазину та здійснювала торгівлю».

Судячи з даного рішення , суд передусім врахував щире каяття порушниці, ступінь її вини та «малозначимість вчиненого».

Як відомо, з 17 березня 2020 року є чинною нова редакція Кодексу про адміністративні правопорушення: кодекс доповнено статтею 44-3, яка встановлює відповідальність за порушення правил карантину людей.

Штрафи за порушення карантину, санітарних правил і рішень місцевої влади з питань боротьби з інфекційними хворобами становлять від 17 до 34 тис. грн для громадян і від 34 до 170 тис. грн – для посадових осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ