Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині презентували програми ревіталізації 16 архітектурних пам’яток

У четвер, 23 вересня, у Народному домі Давидівської сільської ради відбулася презентація проєкту «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження», під час якої стало відомо, що 16 знакових пам’яток області мають комплексні програми ревіталізації.
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

До заходу долучилися  заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Володимир Квурт, голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму, депутати Катерина Кеньо та Роман Филипів.

Документи, у яких зазначено чіткий опис, оцінку технічного стану об’єктів, стануть запорукою збереження пам’яток та належного розпорядження їхнім потенціалом.

Як зауважив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, проєкт передбачав комплексні дослідження, фокус-групи у громадах, консультації з фахівцями, архітекторами, реставраторами та митцями, 3D-сканування (Skeiron), промоцію, розробку певної документації, а також друк буклетів і листівок про ці об’єкти, які будуть розповсюджені безплатно. Усе це увійшло до комплексних програм ревіталізації, які будуть передані керівництву громад, а також враховані областю при напрацюванні різних програм.

Пакети документів для кожної пам’ятки розробили в рамках проєкту «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження»,  ініційованого департаментом архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА у партнерстві з Інститутом стратегії культури, за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

«Сьогоднішня презентація - це дискусійний майданчик, платформа для діалогу громад, влади та експертів. Тут колеги говорять про різні джерела фінансування, зміну законодавства, державно-приватне партнерство, про те, що має стати основою для формування пам’яткоохоронної стратегії області. Або які фактори впливатимуть на те, щоб рятувати пам’ятку насамперед. Для мене, як і більшості спікерів, це - команда пам‘ятки, актуальна документація, економічна доцільність, наявність фахівців-реставраторів», - наголосив Юрій Холод.

Він подякував авторам за виконану важливу роботу та побажав, щоб усі початі ініціативи вдалося реалізувати в громадах Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ