Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині презентували проєкти з очищення стічних вод у громадах

У Львівській обласній раді сьогодні, 22 лютого, представники громад Львівщини представили проєкти будівництва, реконструкції, ремонту і модернізації каналізаційно-очисних споруд та каналізаційної інфраструктури. Метою проєктів є покращення якості стічних вод у басейнах річок Західний Буг та Сян. Про це інформує ЛОР.
Фото: ЛОР

Проєкт фінансує уряд Швеції й Шведський Інститут, українськими партнерами проєкту є Асоціація місцевих рад «Ради Львівщини», Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, Львівська міська рада, Центр Регіональний Розвиток (ЦРР) агенції економічного розвитку PPV.

Участь у заході взяли представники Мостиської, Городоцької, Яворівської, Сокальської, Кам'янко-Бузької, Червоноградської, Великомостівської, Куликівської, Белзької, Новояворівської та Ралівської територіальних громад Львівщини, а також представники з сусіднього Нововолинська.

Зношеність каналізаційно-очисних споруд (мінімальний вік понад 40 років), відсутність таких, застарілість технологій, недостатнє каналізування є спільною бідою громад Львівщини. Наслідком такої ситуації є значне забруднення поверхневих вод і річок каналізаційними стоками.

Змінити ситуацію має на меті проєкт «Clean Baltic Source – Очищення стічних вод у Львівській та Волинській областях», в рамках якого відбувся захід. Участь у реалізації проєкту беруть три країни – Швеція, Польща та Україна. Під час реалізації проєкту буде використано досвід Швеції та Польщі.

«Дуже приємно, що участь у семінарах взяли чимало територіальних громад. Учасникам заходу розповіли про ситуацію з очисними спорудами на Львівщині. Громади, які беруть активну участь у проєкті, поїдуть на навчальні семінари в Польщу і Швецію. Після цього спільно з експертами, а також представниками та партнерами зі Швеції будемо готувати грантові заявки.

Цього року наша асоціація започатковує два ключові напрямки. Це налагодження зв'язків з містами-партнерами, яких потребує кожна громада. Іноземні міста мають можливість надавати нашим містам матеріально-технічну допомогу, виступати партнерами у грантах і програмах. Другий напрямок, на якому зробимо акцент – це очисні споруди, створення водоканалів у громадах, де їх немає. І допомога з пошуком співфінансування цих проєктів для громад», – повідомив виконавчий директор Асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» Данило Сороковий.

«У сьогоднішніх презентаціях ми почули про особливості кожної громади, що стане корисним у подальшій роботі. Йдеться про близькість до річки, до кордону, а також зростання кількості населення під час воєнного стану. Ці нюанси відіграють дуже серйозну роль під час розмов з грантодавцями», – зазначила представниця Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну Держводагентства Наталія Крута.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ