Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині районний депутат «кришує» незаконний та неконтрольований видобуток гравію

На Львівщині районний депутат «кришує» незаконний та неконтрольований видобуток гравію - можлива екологічна катастрофа!

Мешканці сіл Піщани, Верчани та Ходовичі, Стрийського району Львівської області, б’ють на сполох. Через постійний незаконний видобуток фірмою ТзОВ «Моріон+» гравію та піску, на територіях їх населених пунктів і у руслі річки Стрий, у селах постійні повені, зміщення підземних ґрунтів та, щонайгірше, почали пересихати криниці. Люди переконанні, усе це завдає непоправної шкоди екології та природнім ресурсам нашої держави і веде до екологічної катастрофи у їх селах.

Селяни розповідають, біди у їх населених пунктах почались тоді коли підприємство «Моріон+», фактичним керівником якого є Мицак Богдан Іванович (місцеві знають його як Ігор Дудич), самовільно захопило земельну ділянку розташовану біля дороги загального користування та без відповідних дозволів, протиправно почало видобувати гравій. Зазначена ділянка не входить в проект відведення для розробки корисних копалин  та в межі гірничого відводу.  Відтак згідно з ч.1 ст.17 Кодексу України, користування надрами за межами гірничого відводу категорично забороняється. Вочевидь, «Моріон+» свідомо та грубо  порушує Закон, оскільки підприємством проведено зняття родючого шару ґрунту та здійснено видобуток корисних копалин, що згідно ч.2 ст.168 Земельного кодексу України, без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, також категорично заборонено!

Зауважимо, у провадженні СУ ГУ Національної поліції у Львівській області, вже, перебувають матеріали досудового розслідування (внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016140130000498 від 11.03.2016), за фактом незаконного видобутку гравію та піску в с. Верчани, Стрийського району Львівської області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.240 КК України (порушення правил охорони або використання надр).

Однак, навіть кримінальне провадження не зупиняє здійснення незаконної діяльності ТзОВ «Моріон+». Місцеві мешканці переконують, що протиправний видобуток гравію продовжується всупереч законну, оскільки весь процес «кришує» депутат Стрийської районної ради та член політичної партії «УКРОП» - Матвійців Роман Любомирович. Він також є головою постійної комісії з питань земельних відносин, екології, сільського господарства, промисловості, транспорту і доріг. Окрім цього народний обранець ще й здійснює підприємницьку діяльність - лісопильне та стругальне виробництво. Також проти Романа Матвійціва вже, навіть, відкрито кримінальне провадження через дії, пов’язані з перешкоджанням діяльності працівників правоохоронних органів (№12017140130002215, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 343 КК України).

За ствердженням місцевих мешканців, горе фірма «Моріон+» видобуває гравій та пісок у нічний час доби та у вихідні дні, після чого усі ями, що утворилися, на наступний день, засипають землею. Ба-більше, підприємство із незаконною діяльністю блокує ще й роботу ТзОВ «Стрийський гравійний дробильно-сортувальний завод», територія якого межує із захопленою земділянкою «Моріон+». Згідно з офіційних даних "Стрийського ГДСЗ" добуває гравій з усі необхідними дозволами та ліцензіями на здійснення такої діяльності. Однак, це не завадило фірмі-конкуренту блокувати роботу останнього.

Починаючи з квітня цього року,  директор ТзОВ «Моріон+» Мицак Богдан Іванович по черзі з Романом Матвійцівим подавали заяви про вчинення злочину, передбаченого  ст. 240 КК України – порушення правил охорони, або використання надр підприємством ТзОВ "Стрийський ГДСЗ". Декілька місяців, як тільки техніка законно починала працювати, не чисті на руку друзі, одразу викликали патрульних. Процес доведення законної діяльності "Стрийським ГДСЗ" завдало фірмі великої матеріальної шкоди, спричиненої простоєм техніки.

Аби захистити свої права мешканці звернулись до ГО «Антикорупційний моніторинг Львівщини». Звернення з вимогою почути людей, взяти на особистий контроль кримінальне провадження щодо незаконного видобутку гравію та забезпечити повне припинення перешкоджання діяльності  "Стрийським ГДСЗ" громадська організація уже направила у Прокуратуру, Держекоінспекцію, СБУ та інші правоохоронні органи Львівщини!

Антикорупційний моніторинг Львівщини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ