Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині реставрують найдавнішу дерев’яну церкву області

Унікальна святиня знаменита також своїми різночасовими розписами – 17 та 18 століть, повідомляють в ЛОДА.

Вчора, 26 квітня, відбулась виїзна нарада науково-реставраційної ради. Її учасники – реставратори, пам’яткоохоронці – розглядали питання реставрації дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа у с. Потелич щодо загальних принципів, послідовності виконання науково-дослідних та реставраційних робіт. Ця пам’ятка датується 1502 роком і належить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Ініціатором обговорення її відновлення став департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА.  

«Церква в Потеличах – одна із найважливіших святинь Львівщини. До питання її відновлення маємо підходити дуже виважено, адже вона у числі світового архітектурного спадку, і від наших сьогоднішніх рішень, фаховості виконання запланованих реставраційних робіт, якості матеріалів залежить, у якому стані збережемо цю унікальну церкву для нащадків», – зазначила директорка департаменту архітектури і містобудування Олена Василько.

Під час наради фахівці оглянули інтер’єр та фасади пам’ятки, окреслили можливості їхнього збереження, обговорили план виконання реставраційних робіт. У фокусі уваги була східна стіна нави – цінна пам’ятка монументального мистецтва, на якій містяться два автентичні розписи. Цьогоріч для виготовлення науково-проєктної документації на реставрацію стінопису та іконостасу церкви виділено сто тисяч гривень.

Нагадаємо, на 2023 році в обласному бюджеті передбачено 3,5 млн грн для продовження реставраційних робіт у Михайлівській церкві в с. Ісаї.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ