Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Культура

На Львівщині розробляють механізм передачі пам’яток у приватні руки

На сьогодні Львівщина має негативний досвід з передачі об’єктів культурної спадщини в концесію
фото з сайту Львівської ОДА

У Львівській ОВА відбулась робоча зустріч щодо збереження та ефективного управління об’єктами культурної спадщини. Поштовхом до обговорення став проєкт Закону про державно-приватне партнерство, який розглянули в українському Парламенті.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Пропоную внести пропозиції змін до цього документа, в результаті яких уможливити передачу об’єктів культурної спадщини по ДПП в руки тих, хто з них зробить дуже яскравий бізнес. Згодом туди із задоволенням приїжджатимуть туристи, щоб насолодитись красою, будуть відбуватись різноманітні івенти», – зазначив заступник начальника Львівської ОВА, який головував на заході Олександр Кулепін.

Про вдалий досвід перетворення культурних пам’яток в туристичні центри у Європі та США під час презентації розповіла керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака. На території Львівщини теж є практика передачі пам’яток у концесію, але неефективна. 

Зі слів начальниці відділу правового забезпечення Львівської ОВА Оксани Максимів, на сьогодні Львівщина має негативний досвід з передачі об’єктів культурної спадщини в концесію. Укладені договори ще в 2010 так і не були реалізовані та залишились “формально” укладеними. Якщо говорити про концесію в контексті діючих правових норм, то процес оформлення документів на сьогодні є доволі тривалим, існує необхідність в удосконаленні інституційного та правового забезпечення підготовки й реалізації проєктів ДПП.  

«У разі продажу таких об’єктів єдине, що буде захищати архітектурну спадщину пам’ятку від її знищення – законодавство про охорону культурної спадщини. Створюються певні ризики», – наголосила Оксана Максимів.

Свій погляд щодо цього питання висловила і директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

«Я за те, щоб права на володіння такими об’єктами, з жорсткими вимогами щодо охорони та реставрації, могли навіть надаватися в право оренди або власності з аукціонів. Це нормальна європейська практика. Знаю, що за кордоном є такий момент, що на аукціон може прийти той, хто показує банківський рахунок чітко відкритий під реставрацію цього об’єкта і в нього є закладена певна сума коштів. Він бере на себе зобов’язання протягом визначеного часу відновити будівлю і з цього рахунку може використовувати гроші лише на її реставрацію», – зазначила Олена Василько.

Зараз власне формується ринок об’єктів культурної спадщини, стає престижно бути їх власниками правильно реставрувати. Тож першочергово потрібно вилучати їх з балансів, де ними неефективно управляють та поступово кидати на приватизацію з мінімальними умовами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ