Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

На Львівщині розслідують 122 справи через ухилення від мобілізації

На Львівщині триває розслідування у 122 кримінальних провадженнях за фактами ухилення від призову за мобілізацією. Загалом, до судів скеровано 15 обвинувальних актів стосовно осіб, які ухилялись від призову, по 9 з яких уже винесено вироки, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області

Також проводиться розслідування у 17 кримінальних провадженнях за фактами перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України. Йдеться, зокрема, про випадки недопускання представників військових комісаріатів на територію підприємств та організацій з метою перевірки стану проведення часткової мобілізації та організації обліку військовозобов’язаних.

Такі дані озвучено у прокуратурі Львівської області під час наради щодо виконання на Львівщині Указу Президента України “Про часткову мобілізацію” від 14.01.2015, затвердженого Законом України №113-VIII від 15.01.2015 р.

Розпочавши нараду, прокурор області Роман Федик вказав на низку недоліків, які не дозволяють ефективно виконувати поставлені керівництвом держави завдання, спрямовані на підтримання бойової та мобілізаційної готовності Збройних Сил України.

Так, в окремих районах органами влади, місцевого самоврядування, міськрайвідділами міліції та військовими комісаріатами не налагоджено належної координації дій для своєчасного оповіщення і прибуття військовозобов’язаних осіб. Зокрема, не вживаються заходи для встановлення даних щодо їх прописки та фактичного місця проживання, сімейного стану.

Крім цього, озвучено прорахунки в організації діяльності й військових комісаріатів, якими допущено випадки скерування в органи внутрішніх справ відомостей для притягнення до кримінальної відповідальності осіб, котрим узагалі не була вручена бойова повістка чи повістка для проходження лікарсько-консультативної комісії.

Водночас, як відзначив Роман Федик, активізації потребує робота із попередження, виявлення та припинення корупційних діянь службових осіб військових комісаріатів та членів військово-лікарських комісій у зв’язку з проведенням часткової мобілізації.

Відтак, прокурор поставив вимогу перед підлеглими посилити контроль за виконанням вимог законодавства щодо мобілізації та забезпечити оперативне реагування на факти порушень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ