Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині стартує Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки

Цьогоріч на цитологічний скринінг та вакцинацію дівчат віком від 9 до 18 років в регіональній програмі профілактики раку шийки матки передбачили 2 мільйони 570 тисяч гривень.
Фото - ЛОДА

Сьогодні, 18 січня, в офіційному медіацентрі при Львівській ОВА провели брифінг у межах відзначення Всесвітнього тижня обізнаності про рак шийки матки.

Як зазначили учасники, у 2023 році у Львівській області виявили 202 нових випадки захворювання на рак шийки матки. З них – 88 у першій стадії, 47 – у другій і 57 у третій та четвертій стадіях.

Рак шийки матки – одне з найпоширеніших серед онкологічних захворювань у жінок. Щороку ця хвороба забирає життя тисяч жінок у світі. За статистикою пік захворювання на рак шийки матки припадає на жінок у віці 40-45 років. Однією з причин захворювання є вірус папіломи людини, який зазвичай передається статевим шляхом.

«Злоякісні новоутвори займають вагоме місце у структурі захворюваностей, інвалідностей, смертності як по всій Україні, так і у Львівській області. Рак шийки матки знаходиться на другому місці по виду раку у жінок, а також найчастіше призводить до смертності. Водночас це захворювання дуже легко та успішно піддається лікуванню та профілактиці, якщо звернутися на ранніх стадіях. Профілактичні заходи, що дозволяють запобігти хворобі – це так звані цитологічні скринінги та вакцинація від вірусу папіломи людини. Цю процедуру можна зробити в Онкоцентрі. Відбір матеріалу здійснюють у будь-якій жіночій консультації», – повідомила директорка департаменту охорони здоров'я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ